İNGİLTERE’de Kanlı Pazar katliamıyla ilgili 12 yıl süren soruşturmalar sonucu 2010’da yayınlanan Saville raporunda, “göstericilerin tamamının silahsız olduğu ve askerlerin ateş açmasının haklı gösterilemeyeceği” belirtilmişti. Raporun yayınlanmasından üç yıl sonra Kuzey İrlanda polisi harekete geçti. Sunday Times gazetesine konuşan bir emniyet yetkilisi, “Olayların yeniden soruşturulmasıyla ilgili uzun ve karmaşık bir soruşturma süreci başladı” dedi.

20 EMEKLİ ASKER TUTUKLANABİLİR

Bir kaynak, 20 emekli askerin cinayet ve cinayete teşebbüs suçlamalarıyla sorgulanacağını ve bazı askerlerin tutuklanmasının beklendiğini söyledi. Savunma Bakanlığı, göstericilerin silahlı olduklarını sandıklarını savunan, bugüne kadar resmi olarak sorgulanmayan ve artık 60’lı yaşlarda olan emekli askerler için avukat tutacak. Soruşturma kapsamında tanıklarla da yeniden görüşülecek.

‘SİYASİ DAVA ONURSUZ OLUR’

Kanlı Pazar’da rol alan, daha sonra Afganistan’da İngiliz birliklerini yöneten emekli general Richard Kemp ise kararı şu sözlerle eleştirdi: “O gün yaşanan yersiz ölümleri kınasam da hukukçuların olaydan 41 yıl sonra İngiliz askerlerini cinayetle yargılamaya kalkmasını onursuz buluyorum. Bu tamamen siyasi amaçlarla gerçekleştirilen bir yargılama olacak ve kamuya bir yarar sağlamayacak.”

Ne olmuştu

BİRLEŞİK Krallık’a bağlı Kuzey İrlanda’nın Derry kentinde, 30 Ocak 1972 günü Katoliklere karşı ayrımcılık uygulandığı gerekçesiyle düzenlenen barışçıl gösteride, İngiliz paraşüt birliği askerlerinin ateş açması sonucu 14 kişi ölmüştü. Çoğu 20 yaşın altındaki kurbanlardan 5’i sırtlarından vurulmuştu. Katliamın ardından IRA şiddete yönelmişti. Derry’de bugün de bazı apartmanların cephelerinde, katliamı tasvir eden isteyen duvar resimleri var.