Alman Bild gazetesinin haberine göre, Fransa'da düşen uçağın kaptan pilotu, ikinci pilot Andreas Lubitz'in içeriden kilitlediği kokpit kapısını kırmak için balta kullandı. Bu iddia, yolcuların son ana kadar kokpitte yaşananlardan haberdar olmadığını belirten Fransız savcılığının açıklamasıyla çelişti.

Barcelona-Düsseldorf seferini yaparken Fransız Alpleri'nde düşen Germanwings yolcu uçağıyla ilgili bir ayrıntı daha ortaya çıktı.

Bild'in haberine göre, Fransa'da düşen uçağın kaptan pilotu, ikinci pilotun içerinden kilitlediği kokpit kapısını baltayla kırmaya çalıştı.

Gazete bu iddiasını güvenlik kaynaklarına dayandırdı. AFP'ye konuşan Germanwings sözcüsü, uçakta balta olduğunu doğruladı. Bu aletin, "A320 güvenlik ekipmanının bir parçası olduğu" belirtildi.

Fransız savcılığı, Airbus A320 tipi uçağın ikinci pilotu Lubitz, kaptan pilot kokpitten çıktıktan sonra uçağı kasten düşürdüğünü açıklamıştı. Lubitz'in kokpit kapısını içeriden kilitlemesi üzerine, kaptan pilotun son çare olarak zırhlı kapıyı kırmaya çalıştığı belirtilmiş ancak detay verilmemişti.


Baltalı girişim iddiası, yolcuların son ana kadar olan bitenden haberdar olmadığını söyleyen Fransız savcı Brice Robin'in açıklamasıyla çelişti. Zira balta seslerini duyan birçok yolcunun kokpitte işlerin yolunda gitmediğini fark ettiği tahmin ediliyor.


Airbus'ın, 1 Kasım 2003'te yürürlüğe giren uluslararası sivil havacılık kurallarına göre tasarladığı kapılar Mayıs 2002'de böyle basına tanıtılmıştı.


Airbus A320 tipi uçakların kokpit kapısındaki gözetleme deliği. Deliğe dışarıdan bakıldığında içerisi görülmüyor. 11 Eylül saldırılarından sonra kokpit girişine de sınırlama getirildi. Buna göre pilotlar sadece kişisel ihtiyaçlar için kokpitten çıkabiliyor. Kokpite elektronik şifreyle giriliyor.


Fransız Alpleri'ndeki arama çalışmaları sürüyor.