İlk kararda mahkeme eşcinsel çiftlerin de federal hizmetlerden faydalanma hakkı olduğuna hükmetti. İkinci kararda ise mahkeme California Eyalet Mahkemesi'nin kendisine gönderdiği eşcinsel evliliğin yasaklanması davasında hükümsüzlük kararı vererek uygulamada eşcinsel evliliğe onay vermiş oldu.

Mahkeme, “evliliğin korunması yasası” olarak bilinen federal yasanın, eşcinsel çiftlerin sağlık ve emeklilik gibi alanlarda karşı cinsle evlenmiş çiftlerle aynı haklara sahip olmasını engellediğine ve bunun anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. ABD Başkanı Barack Obama’nın “bir yanlışın düzeltilmesi” diye nitelediği karar, çoğu eyalette hala yasak olan eşcinsel evliliği ülke genelinde yasal kılmasa da eşcinsel hakları hareketine önemli bir ivme kazandıracak.

Eşcinsel çiftlerin de eşit muamele görmesi ve aynı haklardan yararlanması gerektiğine hükmeden Yüksek Mahkeme, Kaliforniya eyaletinde eşcinsel çiftlerin yeniden evlenebilmesinin de önünü açtı.

Washington'daki Yüksek Mahkeme söz konusu kararı, 5 yargıçtan 4'ünün onayı doğrultusunda oy çokluğu ile aldı. Eşcinsel çiftler böylece vergi ve sağlık sigortası yükünün hafiflemesi gibi haklardan faydalanabilecek.

ABD'de 1996 yılında kabul edilen yasa uyarınca, eşcinsel çiftlere heteroseksüel çiftlerle aynı haklar tanınmıyordu.