İngiltere'nin başkenti Londra'nın güney doğusundaki Woolwich Ceza Mahkemesinde, bu haftabaşında ve bugün yapılan toplam üç duruşmayla görülen davada, tarafların avukatları savunmalarını yaptı ve tanıklar dinlendi. Bugünkü duruşmanın sonunda Yargıç Howard Riddle, bir sonraki duruşmanın 24 Şubat Perşembe günü yapılacağını açıkladı. Yargıcın Assange'ın da katılacağı bu duruşmada, davaya ilişkin karar vermesi bekleniyor.

İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt'in sözleri

Assange'ın avukatı Geoffery Robertson duruşmada, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt'in yargı süreci devam ederken Assange'ı "halk düşmanı" olarak nitelendirmesinin süreci etkilediğini savundu ve Reindfelt'in bu sözlerini kınadı. Avukat Robertson, İsveç Başbakanının bu sözlerinin Assange'ın dava sürecine etkisini araştırmak ve konuya ilişkin kanıtları ortaya koymak için başka bir duruşma daha yapılmasını istedi. Ancak Yargıç Howard Ridlle, Robertson'ın bu talebini reddetti.

Avukat Robertson ayrıca, daha önceki duruşmalarda da savunduğu, İsveç'in tecavüz iddiaları konusunda "yeterli delilleri" ortaya koyamadığını ve İsveç'e iadesi durumunda müvekkilinin adil yargılanamayacağını söyledi.

İsveç tarafının avukatı Clare Montgomery ise Assange'ın avukatının iddialarını reddederek, WikiLeaks'in kurucusunun İsveç'e iadesi durumunda "adil bir yargılanma" sürecine tabi tutulacağını savundu. Avukat Montgomery ayrıca, Assange hakkındaki tecavüz iddialarının, İngiltere'de "başka bir ülkeye iade için gerekçe olamayacağı" görüşüne karşı çıktı.
Mahkemenien kararı "İsveç'e iade" olursa Assange'ın kararı temyize, yani İngiliz Yüksek Mahkemesine taşıması bekleniyor. Mahkeme Assange'ın İsveç'e iadesini redderse de, İsveç tarafının kararı Yüksek Mahkemeye taşıma hakkı bulunuyor


AA