Mısır'da dün sabah, güvenlik güçlerinin Mursi yandaşlarına müdahalesiyle başlayan gerginlik gece çeşitli kentlerde devam etti.

Mısır güvenlik güçlerinin çeşitli kentlerde göstericilere müdahalesi sonucu, 23 kişi ölürken, 300'den fazla kişi yaralandı.

El-Kardaka kentindeki müdahalede 1 kişi öldü, 14 kişi yaralandı. Süveyş'te ise 11 kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 160 kişi yaralandı.


Sohac kentinde de göstericileri dağıtmak için gerçekleştirilen müdahalede, 4'ü güvenlik güçlerinden olmak üzere 11 kişinin hayatını kaybettiği, 225 kişinin de yaralandığı belirtildi.

11 KENTTE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Bakanlar Kurulu, Kahire, Süveyş ve İskenderiye'nin de aralarında olduğu 11 kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Yasak, dün 2 saat ertelenerek yerel saatle 21.00'de başlayacak, 1 ay süreyle her gün 19.00 ile 06.00 saatleri arasında geçerli olacak.

Mısır ordusu, ülkede ilan edilen sokağa çıkma yasağına ihlal edenlere karşı "sert" hukuki işlemler uygulanacağını açıkladı.



BARADEY İSTİFA ETTİ

Dün akşam saatlerinde ise darbe sonrasında göreve getirilen Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Baradey'in, görevinden istifa ettiği haberi geldi.

İstifa sonrası bir açıklama yapan Baradey, "Siyasi krizi çözmek için barışçıl yollar da var" diye konuştu.



ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Ölü sayısı ile ilgili çelişkili bilgiler var. Mısır Sağlık Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yeni bir açıklama geldi. Devlet televizyonundan yapılan açıklamada olaylar sırasında 235'i sivil, 278 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamaya göre olaylar sırasında 2 binden fazla kişi de yaralandı.

Müslüman Kardeşler kaynakları ise ölü sayısının 2 binin üzerinde olduğunu öne sürdü.



MÜDAHALEYİ SAVUNDU
Kameraların karşısına geçen Başbakan El Biblavi ise güvenlik güçlerinin müdahalesini savundu. Demokratik dönüşüme fırsat verdiklerini söyleyen Biblavi, ülkedeki durumun kontrolden çıkmasını önlemek ve güvenliği sağlamak için sert önlemler almak zorunda kaldıklarını söyledi.

Mısır hükümetinden öncesinde yapılan açıklamada ise, "Yaşanan ölümlerden üzüntü duyuyoruz" denildi. Açıklamada, kamu ve devlet binalarına saldırı düzenlenmemesi uyarısında da bulunuldu.

İhvan liderlerinden Muhammed Bilteci'nin 17 yaşındaki kızı Esma Bilteci'nin de ölenler arasında olduğu belirtildi.



İHVAN LİDERİNİN KIZI ÖLDÜRÜLDÜ
Müslüman Kardeşler liderlerinden Muhammed Bilteci'nin kızı Esma Bilteci Adeviyye meydanındaki operasyon sırasında göğsünden ve sırtından yaralandı. Esma Bilteci'nin kardeşi, 17 yaşındaki kız kardeşinin hayatını kaybettiğini söyledi. Bilteci, "Şehitlere Allah'tan rahmet diliyorum, benim kızım da şehit düştü" dedi.



İHVAN LİDERLERİ GÖZALTINDA DEĞİL
Mısır İçişleri Bakanlığı, güvenlik güçlerinin Adeviyye meydanına yaptığı müdahale sırasında, Müslüman Kardeşler Örgütü ile Hürriyet ve Adalet Partisi yöneticileri Muhammed Biltaci ile İsam el-Eryan'ın gözaltına alındığı iddialarını yalanladı.



LİMANLAR KAPATILDI
Mısır'ın başkenti Kahire'de güvenlik güçlerinin darbe karşıtı göstericilere müdahalesinin ardından Suveyş Kanalı ve Kızıldeniz limanları 4 günlüğüne kapatıldı.


KAMERAMAN ÖLDÜRÜLDÜ
İngiliz haber televizyonu SkyNews'in kameramanı Mısır'daki olaylar sırasında yaşamını yitirdi.

ÇİN: ENDİŞE DUYUYORUZ
Çin, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliama yönelik "Gelişmelerden derin endişe duyuyoruz" ifadesini kullandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Ley, Mısır'da güvenlik güçlerinin yüzlerce kişinin ölümü ile sonuçlanan müdahalesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Mısır'da yaşananlardan duydukları endişeyi dile getiren Hong, "Bölgedeki ilgili tüm tarafları, Mısır'ın ve ülke halkının menfaatlerine öncelik veren bir tutum sergilemeye çağırıyoruz" ifadesini kullandı.