Bu yılki anma törenine, programın organizatörlerinden IKV Pax Christi yetkilisi Dion van den Berg, Bosnalı İmam Abdullah Pivic, Teolog Jacobine Geel, Srebrenitsa'da yakınları öldürülen Birzad Hasanovic ve bine yakın kişi katıldı. 

"HOLLANDA ÖZÜR DİLEMELİ" 

Ölenlerin anısına 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Bosnalı İmam Abdullah Pivic Kuran-ı Kerim okudu. Srebrenitsa'da çok sayıda yakınını kaybeden Birzad Hasanovic, yapılan katliamların ikinci dünya savaşından daha beter olduğunu belirterek, " Srebrenitsa'da yapılan soykırımları bütün dünyanın kabul etme zamanı geldi. Srebrenitsa katliamının ardından 17 yıl geçmesine rağmen hala acımız taptaze. Artık bu acıların son bulması için bu katliamı yapan ve buna destek verenlerin bir an önce yargılanmaları lazım. Artık Hollanda devleti bu gerçeği görüp katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarından özür dilemeli" dedi. 

Srebrenitsa'da çok korkunç bir katliam olduğunu vurgulayan IKV Pax Christi yetkilisi Dion van den Berg, "Bu katliamı şu an Avrupa Birliği'ne alınan Sırbistan güçleri yaptı. Hollandalı askerler bu insanları korumakla yükümlülerdi, fakat bunu birçok değişik nedenlerle başaramadılar. Siz bunun akabinde kalkıp bir de madalya vereceksiniz, bu çok tuhaf ve kimse bunu anlayamaz. Bunu kabul etmek mümkün değil" diye konuştu. 

"SUÇLULARIN EN AĞIR CEZAYI ALMALARI LAZIM" 

Teolog Jacobine Geel, "Lahey'de meclis ve savunma bakanlığı karşısında Hollanda bayraklarının yarıya indirilmesi gerekirdi. Oysa görüyoruz ki bir vurdumduymazlık hakim. Bu bölge Hollandalı askerlerin koruması altında idi. Maalesef korunamadı ve masum 8 bin kişi hunharca katledildi.Hollanda'da uluslararası savaş suçları mahkemesinde yargılanan Ratko Mladiç'in davasının da bir an önce sonuçlandırılıp en ağır cezayı alması lazım. Çünkü bu katliam emrini veren de yine kendisi" şeklinde konuştu. 

"ONLARI UNUTMADIĞIMIZI LAHEY'DEN TÜM DÜNYAYA HAYKIRDIK" 

Bosna savaşı sırasında Hollanda'ya gelen Senad Agovic, "Bugün burada, bu yıl kimlikleri tespit edilen 550 kurbanın isimlerini okuduk ve üzerinde bu isimlerin yazılı olduğu balonları havaya uçurduk. Onların ruhlarına Fatihalar gönderdik. Onları hiç bir zaman unutmadığımızı tüm dünyaya Lahey'den haykırdık" ifadelerini kullandı. 

1992 yılında Hollanda'ya gelen Elvira Hasanovic, katliamda çok sayıda yakınını kaybettiğini söyledi. Hasanoviç, "Savaşta çok sayıda akrabam Sırp güçleri tarafından katledildi. Ben de ailemle birlikte mecburen Hollanda'ya 1992 yılında iltica etmek zorunda kaldık. Burada çalışıyorum. Fakat acımız hala taptaze sürüyor" açıklamasında bulundu. 

Anma törenine katılanlar, gökyüzüne beyaz balonlar bıraktı. Bu arada birçok Bosnalı gözyaşlarını tutamadı. 


Cihan