Kasırgadan sadece birkaç hafta sonra, şiddetli fırtına ve korkunç yağışlardan en çok etkilenen güneydeki Mississippi eyaleti sakinlerince açılan toplu dava, birçok adli süreçten geçerek bugüne geldi.

Dava, açıldıktan sonraki ilk oturumda reddedilmesinin ardından, Ekim 2009'da üç hakimli bir federal temyiz mahkemesi tarafından görülmeye karar verildi.

Aynı temyiz mahkemesi, geçen Şubat'ta davanın görülebilirliğinin yeniden incelenmesine karar verirken, bu kez federal mahkemenin üç değil dokuz hakimden oluşması dikkat çekti.

Davada, Shell, ExxonMobile, BP ve Chevron gibi dev petro-kimya şirketlerinin yanı sıra Honeywell havacılık veya American Electric Power gibi büyük firmalar doğrudan hedefleniyor.

Davacılar, ABD'de fosil yakıtlardan enerji üretimi ve kimya sanayisinin, iklim değişikliğini olumsuz etkileyen sera gazlarına yol açtığını, bunun da toprağın ve deniz yüzeyinin sıcaklıklarını artırdığını, bu sıcaklık artışının deniz seviyesinin yükselmesine ve kendilerine ait mülkle kullandıkları kamu mülklerini tahrip eden Katrina kasırgasının gücünü yükselttiğini" savunuyor.

Özellikle Mississippi, New Orleans ve Louisiana eyaletlerinde etkili olan Katrina kasırgası bin 200'den fazla insanın ölümüne yol açmıştı. CNN TÜRK