İngiltere’de milletvekillerinin yarısının kişisel masraflarını devlete ödettiğinin ortaya çıkması büyük ses getirmişti. Bu skandalla ilgili 60 bin sterlin (yaklaşık 150 bin TL) yolsuzluk yapmakla suçlanan dört vekilin önceki gün başlayan yargılamaları ise ülkede büyük bir dokunulmazlık tartışması başlattı. İktidardaki İşçi Partisi’nden Elliot Morley, David Chaytor ve Jim Devine sahte fatura, yalan beyan, evle ilgili ödeme gibi konularda suistimalden önceki gün Westminister Mahkemesi’ne çıktı. Milletvekillerinin avukatı Julian Knowles, duruşma başlamadan önce müvekkilleri için “ayrıcalıklı uygulama” isteyerek, bütün sanıkların durduğu camekanlı bölme yerine, avukatların bulunduğu bölüme oturtulmalarını istedi.

’Ayrıcalık yok’

Ancak Yargıç Tim Workman, milletvekilleri için “rutin uygulamanın dışına çıkmayacağını” belirtti. Bu sırada duruşma salonuna giren milletvekilleri, avukatların oturduğu bölüme doğru yöneldi. Ancak bir mübaşir vekillerin önünü kesip, onlara oturmaları gereken camekanlı bölmeyi gösterdi. 40 gazetecinin doldurduğu salonda milletvekilleri sadece isimleri, doğum tarihlerini doğrulamak ve suçlamaları kabul etmediklerini söylemek için konuştu.

Bunun üzerine Avukat Knowles, müvekkilerinin ’mahkemenin kendilerini yargılamaya hakkı olmadığına’ inandıklarını söyledi. Avukat “Üç milletvekili de masum olduklarını savunuyor. Ancak bu ceza davası güçler ayrılığı ilkesinin ihlalidir. Bu davaya konu olan suçlamalar, 1689 yılında ilan edilen İngiliz İnsan Hakları Bildirgesi’nin 9’uncu maddesi uyarınca parlamento dokunulmazlığı kapsamındadır” dedi. Ancak yargıç Workman, vekillerin dokunulmazlığının “yargı değil yasama dokunmazlığı” olduğunu belirterek, bu talebi de reddetti ve davayı 30 Mart’ta görüşülmek üzere Southwark Mahkemesi’ne gönderdi.

7 yıl ceza alabilirler

Vekillerin talebi ise büyük tepki çekti. En çok satan gazetelerden The Daily Mail, “Kendilerini hukuktan üstün zanneden hırsızlar” başlığıyla haberi manşetten verdi. Vekillerin fotoğraflarını da yayınlayan gazete “Yolsuzlukla suçla-nan üç milletvekili yargıyı engellemeyi denedi” diye yazdı.

Milletvekilleri suçlu bulunurlarsa 7 yıla kadar hapis cezası alabilecek. Skandalda 646 vekil-den 390’ının 1.1 milyon sterlin (2.62 milyon lira) yolsuzluk yaptığı ortaya çıkmıştı. Çoğu vekil miktarı geri ödemişti.

Devlete ne ödettİler?

Elliot Morley: Toplam 30 bin sterlinlik iki mortgage ödemesi. Oysa aldığı mortgage kredisi çoktan kapanmıştı.

David Chaytor: Kablolu iletişim için 1.950 sterlinlik naylon fatura sundu. Ayrıca kendi evi olduğu halde devletten 18 bin sterlin kira ödemesi aldı.

Jim Devine: 3 bin 240 sterlinlik temizlik faturası ile 5 bin 505 sterlinlik kırtasiye masrafı.


Vatan