Birleşmiş Milletler denetimindeki ara bölgede dört saatten fazla görüşen KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis'in katıldığı müzakerelere ev sahipliği yapan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin açıkladığı yeni pakette şunlar yer aldı:

GSM HATLARI BİRLEŞECEK
*Gazimağusa kentindeki Derinya ve Lefke kentindeki Aplıç sınır kapıları açılacak.
*Ada’da Türk ve Rum taraflarında faaliyet gösteren GSM şirket hatları birleştirilecek, cep telefonlarından Türk ve Rum taraflarında rahatlıkla iletişim kurulması sağlanacak.
*Türk ve Rum elektrik şebekeleri birleştirilecek.
*Aynı frekanslardan yayın yapan Türk ve Rum radyo ve televizyonlarının karışmaması için ortak frekans düzenlemesi yapılacak.
*Türk ve Rum tarafında cinsiyet eşitsizliğinin kaldırılması için ortak "toplumsal cinsiyet eşitliği komitesi" kurulacak.

AKINCI: İYİ BAŞLANGIÇ YAPTIK
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum liderle iyi bir başlangıç yaptıklarını belirterek, "Umarım sonu da iyi olur ancak daha alacak çok yolumuz var" dedi. Rum ve Türk liderler önümüzdeki ay dört defa görüşme masasına oturacak.

Kıbrıs müzakereleri yedi aylık aranın ardından 15 Mayıs'ta yeniden başlamıştı. Anastasiadis ve Akıncı ayrıca 23 Mayıs'ta ara bölgede bir araya gelerek hem Rum tarafını hem de Türk tarafını beraber gezmişti.



Ömer BİLGE / LEFKOŞA - Hürriyet