61. Hükümet'in ilk dış ziyareti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne(KKTC) olacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kıbrıs Hükümeti arasında gerçekleşecek görüşmelerde Rum Kesimi ile birleşme konusu, istikrar ve kalıcı uzlaşı konuları masaya yatırılacak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 61. Hükümetin kurulmasının ardından ilk yurt dışı ziyaretini yarın KKTC'ye gerçekleştirecek. Başbakan Erdoğan'ın yarın başlayacak ve Kıbrıs Barış Harekâtı'nın yıldönümü 20 Temmuz'a kadar devam edecek ziyareti, adada 3 yıldır devam eden Birleşmiş Milletler (BM) müzakere sürecinin nihai aşamasına girildiği bir dönemde gerçekleşecek olması büyük önem taşıyor. Erdoğan, ziyareti çerçevesinde, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük ve diğer üst düzey yetkililerle görüşmeler gerçekleştirecek. Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekâtı'nın yıldönümüne denk gelen ziyaretinde çeşitli açılış törenlerine de katılacak.

-TÜRKİYE'DEN KKTC'YE TAM DESTEK-

Başbakan Erdoğan'ın 61. hükümetin kurulmasının ardından ilk dış gezisinin KKTC'ye yapması Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "birleşme" mesajlarının ardından gerçekleşecek olması konunun liderler düzeyinde de masaya yatırılacağı yorumlarına neden oldu.
Adada üç yıldır devam eden BM müzakere sürecinin nihai aşamasına girildiği bir dönemde gerçekleşecek ziyarette, Türkiye'nin ve KKTC'nin, Adada adil ve kalıcı bir uzlaşıya varılabilmesi konularının değerlendirileceği belirtiliyor.
Görüşmelerde Adanın yanı sıra Doğu Akdeniz'de de güvenlik, istikrar, işbirliği ve refaha katkıda bulunulabilecek bir çözüme ulaşılabilmesi yönündeki iradelerinin nasıl hayata geçirilebileceğinin ve mevcut fırsat penceresinin nasıl değerlendirilebileceğinin ele alınması bekleniyor. Başbakan Erdoğan'ın ziyaret sırasında, devam eden ve gerçekleştirilmesi planlanan yeni büyük çaplı projelerin de ele alınması bekleniyor.
Ziyaret sırasında, Erdoğan, Türkiye'nin, Anavatan ve garantör ülke olarak, çoğulcu demokrasisi ve çağdaş devlet yapısıyla iftihar kaynağı olan KKTC'nin ve Kıbrıs Türk halkının gelişip güçlenmesi ve ekonomik açıdan üstün ve rekabet edebilir bir noktaya gelmesi için her türlü katkıyı sağlamaya devam edeceğinin mesajlarını verecek.
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı törenlerine katılmak için KKTC'ye resmi ziyarette bulunacak Başbakan Erdoğan, Ercan Havaalanı'nda karşılanacak.(ANKA)