Sadece Maraş'ın değil 1974 öncesi Kıbrıs adasının en zengin işadamı olarak kabul edilen Andreas Lordos (83) Taşınmaz Mal Komisyonu'na başvurarak rekor sayılabilecek bir tazminat talebinde bulundu.

Sabah'ın haberine göre; Lordos, tekerlekli sandalye ile önceki gün Kuzey'e geçti ve burada bıraktığı gayrı menkullerinin tamamının kendisine iade edilmesini talep etti. Lordos, kullanım kaybından dolayı da 115 milyon euro (yaklaşık 230 milyon lira) istedi. Bugüne kadar KKTC'de toplam 45 milyon euro (yaklaşık 110 milyon lira) talepte bulunulduğuna dikkat çeken Taşınmaz Mal Komisyonu yetkilileri "Bu bir rekor, ilk defa böylesi bir taleple karşılaşıyoruz" yorumunu yaptı.

Kıbrıs gazetesine konuşan Lordos ise şunları söyledi:
"Bu girişimimden Rum yönetiminin haberi yok. Rum tarafı kendi bilgileri dışında KKTC'ye bu tür başvurulara oldukça tepkiyle yaklaşıyor. Ancak kapalı Maraş'ta bulunan 5 otel, 9 daire, 5 dükkân, 1 villa ile Gülseren bölgesinde bulunan çok sayıda arazilerim var."

Güney Lefkoşa'da yaşayan Andreas Lordos'un avukatı Tarık Kadri de SABAH'a yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Müvekkilim 1927'de Maraş'ta doğmuş. Geri dönüp kalan ömrünü burada geçirmek istiyor. Biz bu gayrımenkullerin iadesini ve bugüne kadar uğradığımız zararın tazmin edilmesini istiyoruz.Özellikle Gülseren Bölgesi'ndeki arazilerin değerleri oldukça arttı. Komisyon ile uzlaşmak istiyoruz."

EN YÜKSEĞİ 510 BİN STERLİNDİ

5 Ekim 2010 itibariyle, KKTC Mal Tazmin Komisyonu'na toplam 718 başvuru yapıldı ve bunlardan 120'si dostane çözüm yoluyla ve 4'ü de duruşma yoluyla sonuçlandırıldı. Bugüne kadar ödenen en yüksek tazminat ise Lapta'da bulunan mülk için yapılan 510 bin sterlinlik (yaklaşık 1 milyon 50 bin lira) ödeme.





Habertürk