Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan örgütün İcra Direktörü Ahn Myeong Chul, "İsviçre'nin, Kuzey Kore liderinin hesaplarıyla ilgili bilgileri paylaşmasını bekliyoruz. Eğer o para Kuzey Kore'ye giderse daha fazla kişi, ülkedeki insan hakları ihlalleri nedeniyle acı çekecek" dedi.

MEVDUATLAR KARA PARA

İsviçre'deki bankalarda bulunan Kuzey Kore'nin mevduatlarının, "yolsuzluk, silah ticareti ile elde edilen kara para" olduğunu söyleyen Chul, İsviçre'ye, Kuzey Kore liderinin hesaplarını dondurma çağrısı yaptı. Chul, "Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un, İsviçre'deki bankalarda 3-4 miyar dolar parası olduğunu tahmin ediyoruz" ifadesini kullandı.

BM Genel Kurulu'nda bu hafta Kuzey Kore'deki insan hakları ihlalleri çerçevesinde bir oylama yapılacağını belirten Chul, oylamadan evet oyu çıkarsa Kuzey Kore'deki insan hakları ihlallerinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) taşınacağını ifade etti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un da UCM'ye gönderilmesi çağrısında bulunan Chul, "Bu sayede Kuzey Koreliler, liderlerinin suçlu olduğunu anlayacak" ifadesini kullandı.

Halen Kuzey Kore'deki İnsan Haklarını İzleme Örgütü'nün icra direktörlüğünü yapan Ahn Myeong Chul, 1987-1994 yıllarında Kuzey Kore'de bir hapishane kampında gardiyan olarak görev yapmış ve sonrasında iltica etmişti.