Dünkü şiddet olaylarında en az 65 kişi hayatını kaybetmişti.

Muhalefet bu sayının çok daha yüksek olduğunu savunuyor.

Muhalefet liderlerinden, eski dışişleri bakanı Roza Otunbayeva, geçici bir hükümet kurduklarını belirtti.

Geçici hükümetin altı ay süreyle iktidarda kalacağını ifade eden Otunbayeva, BBC'ye yaptığı açıklamada yeni Savunma ve İçişleri Bakanları'nın atandığını da belirtti.

Geçici hükümetin yeni bir anayasa hazırlığı çalışmalarına da gireceğini açıklayan Otunbayeva, ülkedeki Amerikan ve Rus askeri üslerinin aynen korunacağını da ifade etti.

Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev'in dünkü olayların ardından başkent Bişkek'i terk ettiği sanılıyor. Bakiyev'in nerede olduğu bilinmiyor.

Roza Otunbayeva, Kırgızistan'ın güneyinde yaşayan halka devrik hükümet yetkililerini bulmaya çalışmaları çağrısı yaptı.

Bu çağrının, özellikle Bakiyev'in yakalanması için yapıldığı sanılıyor.

Kurmanbek Bakiyev bundan beş yıl önce geniş çaplı bir protesto hareketinden destek alarak iktidara gelmiş ve ilk iş olarak yolsuzlukla mücadele edeceğini vadetmişti.

Fakat Bakiyev muhalifleri, son beş yıl içinde Kırgızistan'ın demokrasiden uzaklaştığını ve yolsuzluğun iyice arttığını söylüyorlardı.

Kırgızistan'daki ayaklanma yolsuzluk olayları ve muhalefet liderlerinin gözaltına alınması üzerine patlak verdi.

Sağlık Bakanlığı, muhalefet yanlıları ile emniyet güçleri arasında çıkan çatışmalarda yaklaşık 500 kişinin yaralandığını açıkladı.

Muhalefetin yönetime el koymasının ardından Bişkek'te durumun sakin olduğu belirtiliyor.

İç mesele
ABD, Kırgızistan'da "hukuk devleti ilkelerine uyulması" çağrısında bulundu.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin ise ayaklanmada Moskova'nın parmağı olduğu iddialarını yalanladı ve bunun Kırgızistan'ın iç meselesi olduğunu savundu.

Rusya Federasyonu Başkanı Dimitri Medvedev de protestoların "mevcut rejime duyulan öfkeyi" yansıttığını söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un sözcüsü ise Ban'ın "Kırgızistan'da ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan olaylar karşısında şoke olduğunu, daha fazla kan dökülmemesi için diyalog ve sağduyu çağrısı yaptığını" belirtti.

BBC'nin Bişkek'te bulunan muhabiri Rayhan Demytrie, kentte yağmalama olayları yaşandığını, yüzlerce protestocunun dükkânlara saldırdığını söylüyor.

BBC