Ukrayna’da Rusça konuşanların çoğunlukta olduğu tek bölge olan Kırım’da parlamentonun aldığı karar resmi internet sitesinden duyuruldu. Açıklamada, bugün bölgenin geleceğiyle ilgili bir oturum düzenlendiği, oturuma katılan 81 parlamenterden 78’inin, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Rusya ’ya bağlanması yönünde oy kullandığı duyuruldu. Kararın 16 Mart’ta referanduma sunulacağı belirtildi. Meclisin bu kararı, AB liderleri ve BM Güvenlik Konseyi üyelerinin Ukrayna krizini ele alacağı güne denk geldi.

Bu açıklamalardan sadece birkaç dakika önce ise Kırım’da bölgenin statüsü ile ilgili düzenlenecek ve tarihi 30 Mart olarak belirlenen referandumun 16 Mart’a alındığı duyurulmuştu.
 
Kırım meclisi 1 Mart’ta düzenlediği ve sadece Rus kökenli milletvekillerinin katıldığı oturumda da, daha önce 25 Mayıs olarak belirlenen referandum tarihinin 30 Mart’a çekilmesi kararı almıştı. Ukrayna’daki devlet başkanlığı ile aynı gün düzenlenecek referandumun tarihinin öne çekilmesi ‘Rusya’nın elini çabuk tutması’ olarak yorumlanmıştı.

Nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ını Rus ve Rusça konuşan nüfusun oluşturduğu Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde, parlamentonun ezici çoğunluğu bu kesimin temsilcilerinden oluşuyor. 27 Şubat 2014’te parlamentonun Rus askeri olduğu daha sonra anlaşılan silahlı gruplarca ele geçirilmesinin ardından parlamentoda Kırım’ın geleceğine ilişkin görüşmeler yapılmaya başlamıştı. Oturumlarda, tek taraflı olarak, yeni parlamento başkanı ve başbakan da seçilmişti. Sadece Rus kökenli milletvekillerinin katıldığı 27 Şubat’taki oturumda Kırım’ın yeni başbakanı olarak Rus Birliği Partisi Başkanı Sergey Aksenov başbakan seçilmişti.

KİEV: KARAR MEŞRU DEĞİL
Ancak Ukrayna yasalarına göre, söz konusu görevlere getirilecek isimlerin yanı sıra referandum gibi pek çok karar için Kiev’deki merkezi hükümetin onayı gerekiyor. Bu nedenle Ukrayna’daki yönetim, Kırım parlamentosunun 27 Şubat’tan sonra aldığı kararların tek taraflı olduğunu vurguluyor. Nitekim bugün Kırım’ın ‘Rusya’ya katılma talebinde bulunmasının’ ardından da Kiev’den ‘meclisin aldığı bu kararın meşru olmadığı’ açıklaması geldi. Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in azlinin ardından iktidara gelen yeni Kiev yönetimi daha öncedenKırım’daki referandumun sonuçlarını tanımayacaklarını açıklamış

PUTİN GÜVENLİK KONSEYİ’NDE KONUYU ELE ALIYOR
Gelişmelerin Rusya ayağında ise açıklama Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın sözcüsü Dmitri Peskov’dan geldi. Peskov, Putin’in ‘Kırım’ın Rusya’ya katılma talebinde bulunduğu’ konusunda bilgilendirildiğini açıkladı. Putin’in Ukrayna ve Kırım’ın Rusya’ya katılma talebini Güvenlik Konseyi’nde üst düzey yetkililerle ele aldığı belirtildi.

İKİ SORU SORULACAK
16 Mart’ta düzenlenecek referandumda halka iki soru sorulacak. İlk soru ‘Kırım’ın Rusya Federasyonu’na katılmasından yana mısınız?’ şeklinde olacak. Diğer soruda ise Kırım’ın Ukrayna’nın parçası olarak kabul edildiği 1992 Anayasası’na atıf olacak. Soru ‘1992 Anayasası’nın yenilenmesinden yana mısınız?’ şeklinde olacak.