BAZILARI epey direndi halbuki. Geçen ay başı, Amerikan Savunma Bakanı Ashton Carter, kadınların artık Amerikan ordusunda erkeklerin görev aldıkları bütün pozisyonlarda istihdam edilebileceklerini açıkladığında, en başta deniz piyadeleri itiraz etti. Hiç değilse makineli tüfek, zırhlı birlikler ve sahra topu gibi alanlarda kadınlar olmasın istendi. Ama Carter, 2011’den beri hazırlığı süren, ordunun her kademesinde kadın-erkek eşitliği sağlanması konusunda yürütülen çalışmaların sonucu alınan karardan geri adım atmadı. “İstisna olmayacak” dedi ve ekledi: 

40 YILLIK MÜCADELE

“Bu da, vasıfları karşılayıp standartlara uydukları müddetçe kadınların daha önce yapamadıkları biçimde misyonumuza katkı sağlayacakları anlamına geliyor. Tank sürebilecekler, havan topu kullanıp piyade askerlerine muharebede liderlik edebilecekler.”Bu, cinsellikten iş dünyasına 40 yılı aşkın bir süredir dünyadaki toplumsal yaşamı sarsan kadın devriminin ulaştığı son nokta. Ve işin asıl vurucu yanı, maçoluğun mutlak hâkim olduğu askeriyenin de kadın-erkek eşitliğine açılması, özünde antimilitarist olan feminizmin erkek egemen dünyaya çarptığı son dalga. 

DENİZCİLER 'DİRENDİ'

’Deniz piyadeleri istemese de, özel operasyon timlerinden zırhlı birliklere yaklaşık 1.4 milyonluk Amerikan ordusunun şimdiye kadar sadece erkeklere açık olan 225 binlik son dilimi, şimdi kadınlara da açılacak. Ordunun tüm birimleri 1 Nisan’a kadar tamamlanması gereken süreçle ilgili planlarını bu hafta başı Carter’a sundular. Ve Bakan Yardımcısı Bob Work ile Genelkurmay 2’nci Başkanı Paul Selva’nın gözetiminde ilerleyen geçiş için ne tür hazırlıklar yaptıklarını açıkladılar.Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Donanma, Carter’ın direktifine destek olarak ilgili planları hızlı biçimde hazırladılar. Ancak kendilerini her zaman diğer ordu birimlerinden farklı gören, daha donanlımlı askerler olduklarını düşünen Deniz Piyade Komutanlığı ise bazı pozisyonlar için istisna uygulanması konusunda ısrar etti. Özel Kuvvetler Komutanlığı is ek süre istedi. Pentagon Sözcüsü Peter Cook da, istişare için sürenin sağlandığını duyurdu.

MUHARİP GÖREVDE BULUNAMIYORLARDI

Şimdiye kadar kadınlar Amerikan ordusunun muharip piyade görevlerinde bulunamıyorlardı. Aynı şekilde Özel Kuvvetler’e, zırhlı birliklere erişimleri de kısıtlıydı. Ancak yeni düzenleme uyarınca 1 Nisan’dan itibaren ordunun istisnasız tüm pozisyoları kadınlara da açılacak.

EŞCİNSELLERDEN SONRA KADINLAR

1948’de siyahlara, 4 yıl önce de eşcinsellere yönelik ayrımcılığa son veren Amerikan ordusunun şimdi kadın eşitliğine de açılmasının ardından artık hiçbir pozisyonda kadın-erkek ayrımı yapılmayacak. Değişikliğin ordunun performansını nasıl etkileceği merak ediliyor. Ancak son 3 yıldır, daha önce sadece yine erkeklere açık olan 110 bin pozisyona kadınların da görev alabilmesiyle başlayan süreç dikkate alındığında, geriye kalan 225 binlik bölümün de ordunun standartlarını düşürmeyeceği tahmin ediliyor. Bu durumda özel kuvvetlerden topçu bataryalarına, askeriye kadınları bekliyor.

ABD ORDUSUNUN 7’DE 1’İ KADIN

AMERİKAN Ordusu’nun yaklaşık 1.4 milyon olan toplam mevcudu içinde bugün yaklaşık 200 bin kadın asker bulunuyor. Ve bu askerlerin yaklaşık 40 bini subay rütbesinde. Ayrıca yaklaşık 1000 generalin görev yaptığı ordunun aralarında orgeneral de olan yine yaklaşık 70 kadın generali bulunuyor. Kadınlar, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri’nde eşit sayıda görev alıyorlar. Daha çok muharip görevlerde bulunan Deniz Komandoları Komutanlığı’nda ise sayıları 15 bin civarında. Görev alanları ise daha çok geri hizmet ve tıp alanında. 

TSK’NIN BİNDE 3’Ü KADIN

HAVA Kuvvetleri’nde kadın pilotlar muharip sınıf sayıldığı için kadın filo komutanı olabiliyor. Ancak Deniz’de ve Kara’da muharip sınıflarda komutan olamıyorlar. Deniz’de gemi komutanı, Kara’da kıta komutanı olamıyorlar.

GENERAL YOK

Sadece sıhhiye ve eğitim gibi alanlarda kadın subaylar bölük komutanlıklarında görev yapıyorlar. Jandarma’da karakol komutanlığı yapanlar var. Kadın albayların çoğu doktor, öğretmen, hukukçu vb… TSK’da kadın general yok. Ağustos ayında yapılacak Yüksek Askeri Şura toplantısında generalliğe terfi sırası gelen bir kadın kurmay albayın dosyası yer almıyor. Ancak gelecekte general olma ihtimali olan kadınlar var.



Tolga TANIŞ / Hürriyet