Meclis Genel Kurulu, aynı gündemle toplanan 1 Kasım'daki oturumda olduğu gibi, yine Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı'nın kürsü eylemine sahne oldu.
 
Çakıcı, Sosyal Güvenlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı Meclis'te görüşülürken yaptığı konuşmada, konu dışına çıktığı gerekçesiyle konuşmasına son vererek kürsüden inmesi için yapılan çağrılara uymayarak konuşmasını sürdürdü ve mecliste zaman zaman arbedeye varan gerginlik yaşandı.
 
Gerginlik, TDP Genel Başkanı Çakıcı'nın, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer tarafından, sürekli olarak ''Konu hakkında konuşması'' hususunda uyarılmasıyla başladı. Çakıcı'nın çeşitli konular üzerinde konuşmaya devam etmesi üzerine İç Tüzüğe göre oylama yaptıran Meclis Başkanı Bozer, ''Oy çokluğu ile konuşmanıza son veriyorum'' dedi.
 
Çakıcı, ise, ''Buna hakkınız yok. Bu kürsüden inmeyeceğim'' diyerek, ''Oyun Bitti'' yazılı bir pankart açtı. Bu sırada, iktidardaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekilleri Çakıcı'nın elinden pankartı almaya çalıştı. Yaşanan gerginlik üzereni oturuma birkaç kez ara verildi.
 
Meclis, verilen aranın ardından yeniden toplanmayı denerken, kürsüden inmeyen TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı'nın yanına TDP milletvekilleri Hüseyin Angolemli ve Mustafa Emiroğluları'nın da gelmesiyle gerginlik daha da büyüdü. Gerginliği sona erdirmek amacıyla Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, TDP'li milletvekillerini ''Demokrasiye uymaz, lütfen yerinize oturun'' diye yeniden uyardı, ancak TDP'li milletvekilleri kürsüden inmeyeceklerini yinelediler.
 
Bunun üzerine kürsüye yürüyen UBP'li milletvekilleri, TDP'li milletvekillerini zorla Meclis kürsüsünden uzaklaştırdı.
 
TDP'li milletvekillerinin kürsüden uzaklaştırılması üzerine Meclis Başkanı, yoklama yapıp oturumu yeniden açtı. Bu arada tepkilerini sürdüren Çakıcı, ''Hangi maddede saldırmak ve kürsüden atma var. Yazıklar olsun size'' dedi.
 
Meclis Genel Kurulu, dün saat 11.00'de başlayan, zaman zaman gergin ve tartışmalı geçen oturumun ardından bu sabah üç tasarıyı oy çokluğu ile kabul etti. Emeklilik yaşını 60'a çıkaran yasa 1 Şubat 2012'de yürürlüğe girecek.
 
Meclis dün de bazı sendikaların, meclise boş cüzdan atmasına sahne olmuştu.



AA