AA - Rum hükümeti adına açıklama yapan sözcü Stefanos Stefanu, AİHM'nin kararını ''kabul edilemez'' olarak değerlendirdi. Stefanu, Rum göçmenlerden, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonuna başvuruda bulunmamalarını istedi.
     Stefanu, AİHM'nin 8 Kıbrıslı Rum'un davasını Komisyona havale etmesinin ''olumsuz bir gelişme'' olduğunu belirterek, ''AİHM nasıl olur da Türkiye'nin 'yasa dışı' hareketlerine dayanan 'yasa dışı' bir Komisyona havale edebilir?'' ifadesini kullandı.
     Kararın birçok soruna yol açtığını ve bunların çok dikkatli bir şekilde inceleneceğini kaydeden Stefanu, AİHM'nin bu kararı almasındaki bir önemli etkenin de Kıbrıslı Rumların çok sayıda başvurusuyla mahkemenin ağır bir çalışma yükünde bulunması olduğunu belirtti.
     Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın birçok kez, ''Kıbrıs sorunu gibi siyasi sorunların mahkemelerde değil müzakere masasında çözülebileceğini'' söylediğini iddia eden Stefanu, ''elbette bunun da uluslararası hukuk kuralları ve mahkemelerde alınan kararlardan faydalanılarak yapılabileceğini'' kaydetti.
     ''AİHM'nin kararının Kıbrıs sorununda mülkiyet konusundaki müzakereleri etkileyip etkilemeyeceği'' yönündeki bir soruya karşılık ise Stefanu, müzakere masasına sundukları tezlerinin uluslararası hukuka ve Güney Kıbrıs'ın devletlerarası başvurularına dayandığını, Kıbrıslı Rumların haklarını talep etmeye devam edeceklerini söyledi.
     Stefanu ayrıca, AİHM'nin bundan sonra hiçbir Kıbrıslı Rum'un mülkiyet konusundaki başvurusunu kabul etmeyeceğini ifade ederek, Kıbrıslı Rumlara KKTC Taşınmaz Mal Komisyonuna başvuruda bulunmamaları çağrısı yaptı.
     Rum sözcü, Kıbrıs sorununa bütünlüklü bir çözüm bulunması ve mülkiyet konusunu da bu bütünlüklü çözüm içerisinde çözme çabalarını sürdüreceklerini de kaydetti.