‘Irkçılık Karşıtı Yasa’ olarak bilinen ve dün akşam kabul edilen değişiklik,  Yunan Parlamentosu’nun tanıdığı “soykırımları” kötü niyetle inkâr eden veya aşağılayanların 3 yıla kadar hapis, 20 bin Euro’ya kadar da para cezasına çarptırılmasını öngörüyor. Yasada, “Soykırımın kötü niyetli inkârının ırk, renk, din, milli köken esas alınarak bir gruba ya da üyesine karşı şiddet ve nefrete teşvik etmesi durumunda suç teşkil edeceği” kaydedildi.

Yunanistan Parlamentosu, 1994’te Pontus Rum, 1996’da Ermeni, 1998’de de Küçük Asya Helenizmi “soykırımlarını” tanımıştı.

Türkiye-Yunanistan ilişkileri bozulabilir

Hürriyet’in edindiği bilgiye göre, Türkiye böyle bir yasa maddesinin ilişkilerde yaratabileceği olumsuzlukları her fırsatta Yunan Hükümeti’ne iletti. Son olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta sonu Galler’de düzenlenen NATO zirvesinde görüştüğü Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’a yasadan duyulan rahatsızlığı aktardı. Erdoğan, değişikliğin iki ülke arasındaki ilişkileri de olumsuz yönde etkileyebileceğini ifade etti. Yunan kaynaklara göre, Samaras’ın cevabı “Tarihi özellikli bir müdahale ve ölenlere saygı söz konusu… Yasa, çağdaş Türkiye ile ilişkilerimizi ilgilendirmiyor” şeklinde oldu. Bu arada, Erdoğan-Samaras görüşmesiyle aynı saatlerde Adalet Bakanı Haralambos Athanasiu’nun Parlamento’daki “İnkâr cezalandırılmıyor. Düşünce hürriyeti cezalandırılmıyor. Tarihi yeniden incelemek isteyen bir yazar cezalandırılmıyor. Sadece bir kişi söyledikleri ile insanları bir gruba karşı şiddet eylemlerine teşvik ettiğinde cezalandırılıyor. Yasa maddelerinin komşularımızla, Türkiye ile ilişkilerimizle ilgisi yoktur” sözleri de kayıtlara geçti.



Yorgo KIRBAKİ/ATİNA