Bulgaristan Rektörler Birliği (SR) Başkanı Prof. Vanö Mitov, "On Air Tv" adlı televizyon kanalına yaptığı açıklamada, üyelerden oluşan bir heyetle sorunu görüşmek üzere Ankara;ya giderek, YÖK'ü ziyaret ettiklerini açıkladı.

Mitov, Bulgaristan'daki yüksek öğrenimin kalitesi ve akademik belgeleri ile ilgili kimi sahtecilik şüpheleri nedeniyle Temmuz ayında Bulgar diplomaların denklik kabulünü askıya alan YÖK ile yapılan görüşmeden sonuç alamadıklarını söyledi.

YÖK'ü taraf olduğu Lizbon Stratejisi'ni ihlal etmekle suçlayan Mitov, ''Dava açma kararı alırsak bu davayı Türk avukatların yardımı ile yürüteceğiz, ancak Bulgaristan devletinden de destek bekliyoruz, çünkü Türk tarafı Bulgar eğitiminin itibarını zedelemektedir'' diye konuştu.

Diplomalardaki denkliğin YÖK tarafından kabul edilmemesi nedeniyle Bulgaristan ekonomisi, üniversite ile fakültelerinin yıllık maddi kaybının 50 milyon avro civarında olacağı öğrenildi.

YÖK'ün resmi internet sitesinde daha önce yayınlanan açıklamada şu ifadeler yer almıştı

''Bulgaristan'a eğitim için giden bazı Türk öğrencilerin Bulgaristan'da diploma ders notu, şerh ve damga sahteciliği yapmakta olduklarının anlaşıldığı, söz konusu öğrencilerin sahte transkriptlerle Türkiye;deki üniversitelere yatay geçiş yaptıkları, bazı öğrencilerin yasal olmayan yollardan derslerden geçer not aldığı, okula devam etmeden mezun olma imkanı elde ettikleri, sahtekarlığın boyutlarının tahmin edilenin de ötesinde olduğu ve örgütlü bir biçimde yapıldığının gerek öğrencilerle yapılan görüşmelerden gerek tercüme-danışmanlık büroları gibi öğrencilerle yakın temas içinde bulunanlardan alınan bilgilerden anlaşıldığı Dışişleri Bakanlığınca bildirilmiştir.''

Zaman