Tatbikat Güney Kore'nin doğu, batı ve güney sahillerinde yapılacak, Kuzey Kore ile sınır anlaşmazlığına neden olan bölge ise hariç tutulacak.

Ancak Kuzey Kore yine de bu tatbikatı provokatif bir eylem olarak niteledi.

Kuzey Kore 1953'te Kore Savaşı'ndan sonra Birleşmiş Milletler tarafından çizilen sınır çizgisini tanımıyor.

Kuzey Kore Güney'in iki hafta önce sorunlu bölgede yaptığı tatbikata, egemenliği altındaki bölgenin ihlal edildiği gerekçesiyle, Güney Kore'ye ait bir adayı topçu ateşine tutarak yanıt vermişti.

Saldırıda 4 kişi hayatını kaybetmişti.

Bu olayın ardından göreve gelen Güney Kore Savunma Bakanı, Kuzey Kore yine sivilleri hedef alırsa hava saldırısı ile karşılık vereceklerini açıkladı.

ABD ve Çin kaygılı
Bölgede gerginlik tatbikat nedeniyle bir kez daha tırmanırken Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama ve Çin Devlet Başkanı Hu Jintao konuyu telefonda görüştü.

Hu Jintao Kore Yarımadası'ndaki durumun dikkatli bir şekilde yönetilmezse kontrolden çıkabileceği uyarısında bulundu.

Başkan Obama ise Çin'in Kuzey Kore'ye, provokasyonlarının kabul edilemez olduğu yönünde güçlü bir mesaj vermesi gerektiğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri konuyu bugün Japonya ve Güney Kore ile de değerlendirecek.

Üç ülke de, Pekin'in, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine son vermeye yönelik 6'lı görüşmelerin tekrar başlaması yönündeki çağrılarına şimdiye kadar olumsuz yanıt verdi.

Washington, Seul ve Tokyo, Kuzey Kore nükleer silahsızlanma konusunda ciddi olduğunu göstermeden müzakerelerin tekrar başlamasına karşı çıkıyor.




BBC Türkçe