Firmalar hakkında yasal işlem başlatan ABD, korsan yazılım kullanım oranı yüzde 62'ye ulaşarak, dünya ve Avrupa ortalamasını geride bırakan Türkiye'yi de yakın takibe aldı.

Lisanssız yazılım ve orijinal olmayan donanım konusunda ABD, Çin, Brezilya, Tayland ve Hindistan menşeli tekstil, lastik ve hava taşıtı üreten 5 firma hakkında haksız rekabet ile ilgili hukuki mevzuatları devreye alarak yasal işlem başlattı. Lisanssız yazılım ve orijinal olmayan donanım kullanım oranı yüzde 62'ye yükselen Türkiye, yüzde 42 olan dünya ve yüzde 32 olan Avrupa ortalamasını geride bıraktı. ABD'nin Çin, Brezilya, Tayland ve Hindistan'dan sonra Türk firmalarına karşı da aksiyon alabileceğini söyleyen Beceni-Türkekul-Sevim Avukatlık Ortaklığı Yönetici Ortağı Yasin Beceni, "Şirketlerimiz vakit geçirmeden bünyelerinde Fikri Haklar Yönetim Birimi oluşturmalı. Burada görevlendirilecek olan kişiler şirketin kullandığı yazılım ve donanımların orijinalliğini sürekli takip ederek, ihtiyaca uygun olarak bunların yenilenmesini sağlamalı" dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) işbirliği ile düzenlenen "Amerika'ya İhracatta Fırsatlar ve Öneriler" konulu seminerde konuşan Yasin Beceni haksız rekabetle ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, eskiden haksız rekabet bir markanın benzerini kullanarak, ondan yararlanmak anlamına gelirken, günümüzde üretim ve dağıtım süreçlerinde kurallara uyulmadan yaratılan şartların da haksız rekabeti oluşturduğuna dikkat çekti. Dünya'da artık şirketlerin bilişim teknolojileri ve uygulamaları kullanarak pazarlarda rekabet üstünlüğü sağladıklarını bildiren Beceni, "Ar-Ge yapmadan ve bilişim teknolojilerini kullanmadan pazarlarda kalıcı olamazsınız. Bu kadar yoğun bilgi teknolojileri kullanımı olan bir ortamda, lisanssız yazılım ve orijinal olmayan donanım kullanımı, sizi dürüst ticaretin dışına itiyor. Korsan ürün kullanıyorsanız, dürüst ticaretten haksız rekabet zeminine geçiş yapmış oluyorsunuz" dedi. Yazılım ve donanım firmalarının müşterilerini korumak amacı ile hukuka başvurduklarını ifade eden Yasin Beceni, "Özellikle ABD bu konuda oldukça ciddi önlemler almaya başladı ve haksız rekabet yasalarını oldukça katı hale getirdi. Eğer siz lisansız yazılım ve orijinal olmayan donanım kullanarak üretim yapıyorsanız ve bu ürünü ABD'ye ihraç etmek istiyorsanız, ticaretiniz doğrudan engellenebiliyor. Kısacası ürünlerinizin ABD'de dolaşımı ortadan kalkıyor. Bunun yanı sıra itibar ve ticaret kaybına uğruyorsunuz" diye konuştu.

Şirket bünyelerinde Fikri Haklar Yönetim Birimi oluşturulmalı

Türk şirketlerinin bu tehlike karşısında alması gereken önlemleri açıklayan Yasin Beceni, "Öncelikle şirketlerimizin lisanslı yazılım ve orijinal donanım kullanmaları gerekiyor. Bunu yapabilmek için de şirketlerimiz kendi içlerinde Fikri Haklar Yönetim Birimi oluşturmalı. Elimizdeki değerler ve bu değerlerin nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili şirket içerisinde bir farkındalık yaratılmalı. Bilişim teknolojileri bir değer olarak gösterilmeli ve lisanslı hale getirilmeli" dedi. Şirketlerin fikri haklar ile ilgili planlama yapması gerektiğini de vurgulayan Beceni, sözlerini şöyle sürdürdü, "İlgili birimler eğitilerek, bu konudaki bilinç geliştirilmeli. Yazılım ve donanımların orijinalliği sürekli takip edilmeli. İhtiyaca uygun olarak bunların yenilenmesi sağlanmalı. Yazılım ve donanımları üreten şirketler ile ciddi bir iş birliği içerisinde olunmalı."