Hükümet parlamentoda beş üyesi bulunan partinin kapatılması için geçen yıl Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Birleşik İlerici Parti'nin (UPP) bazı üyeleri geçmişte 'hükümete karşı isyan planladıkları' gerekçesiyle tutuklanmıştı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, kararın açıklanmasından önce başkent Seul'deki mahkeme binasının önünde UPP yanlısı ve karşıtı yüzlerce kişi eylem yaptı. Associated Press, ülkede 1988'de kurulan Anayasa Mahkemesi'nin ilk kez bir siyasi partiyi yasakladığını aktardı.

'KUZEY'LE BİRLEŞMEK İSTİYOR'

Mahkemenin dokuz üyesinden sekizi, hükümetin UPP'nin kapatılması, milletvekillerinin görevden alınması ve benzer bir partinin kurulmasının engellenmesi taleplerini kabul etti. Adalet Bakanı Hwan Kyo-ahn geçen ay mahkemede hükümet adına yaptığı açıklamada UPP'nin "komünist bir yönetim ve Kuzey Kore tarzı bir sosyalizm için Kuzey'le birleşmek istediğini" savunmuştu. Ancak UPP sadece Kuzey Kore'yle daha yakın bir işbirliğini savunduğunu söylüyordu.

                                                       Partinin kapatılmasını protesto eden eylemciler

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNDE SORUN

Hükümetin başvurusu sonucu 2013'te bazı parti üyeleri tutuklanmış, yedi kişi de Kuzey'le savaş çıkması halinde Güney'deki hükümeti düşürmeyi planladıkları suçlamasından hüküm giymişti.

Uluslararası Af Örgütü'nün Doğu Asya Araştırma Direktörü Roseann Rife kararın yetkililerin ifade ve örgütlenme özgürlüklerine bağlılıkları konusunda ciddi soru işaretleri yarattığını söyledi. Rife "Güvenlik kaygıları asla insanların farklı siyasi görüşleri ifade etme hakkına engel olmak için kullanılmamalı" dedi.