Kanun teklifi biberon imalatında kullanılan bisfenol isimli maddenin zamanla çocukların hormon yapılarında bozulmalara sebep olabileceğinin iddia edilmesinden sonra gündeme getirilmişti. Yapılan araştırmalar söz konusu maddenin sadece biberonlarda değil ülkenin uluslararası imajına büyük bir katkısı olan oyuncak devi Lego tarafından da kullanıldığını ortaya çıkardı.

Danimarka parlamentosunda kanun tasarısı tartışılırken Lego firmasının yetkilileri bisfenol ile ilgili iddiaları yalanlıyor. Söz konusu maddeyi bazı oyuncaklarda kullandıklarını doğrulayan firma yetkilileri, daha önce bu maddeyle ilgili pek çok araştırma yaptıklarını ancak bunların hiç birinde bisfenolün sağlığa zarar verdiğine dair bir bulguya rastlamadıklarını ifade ediyor.

Tasarının meclise taşınmasından sonra bir açıklama yapan Lego firmasının sözcülerinden Peter Trillingsgaard, ürettikleri herhangi bir oyuncakta çocukların sağlığını tehdit edecek bir maddenin bulunmaması gerektiği konusunda milletvekilleriyle aynı fikirde olduğunu belirti. Sözcü, imalatta kullanılan bütün maddelerle ilgili geniş kapsamlı araştırmaların yapıldığını ve oyuncakların tamamen güvenli olduğunu savundu.

LEGO firmasının oyuncakların imalatında kullanılan maddeleri iyileştirmek için sürekli çalışmalar yaptıklarını belirten Trillingsgaard bugüne kadar bisfenol isimli maddenin yerini alacak daha güvenli bir madde bulunamadığını, dolayısıyla tasarının yasalaşması durumunda başta 'Dublo' isimli oyuncak olmak üzere bazı LEGO ürünlerinin imalatına son vermek zorunda olduklarını ifade etti.

(CİHAN)