Hüseyin Özay/Ankara

Merkezi Güney Kıbrıs’ta bulunan Libananco şirketinin Türkiye aleyhine açtığı ve kaybettiği 10.1 milyar dolarlık tahkim davasının Paris’teki temyiz sürecinde sürpriz bir gelişme yaşandı. Bu ay içinde Cem Uzan’ın temyiz başvurusu ile ilgili kararını vermesi beklenen heyet, tarafların iddiaları üzerine işin içinden çıkamadı. Temyiz heyeti, karar vermeden önce tarafları son kez dinlemek istedi. Bunun için de 1-15 Ocak tarihlerinde son kez duruşma yapılması kararlaştırıldı. İki gün sürecek olan duruşma, Washington’da yapılacak.

Temyiz duruşması Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi’nde (İCSİD) gerçekleştirilecek. Halen Fransa’da yaşayan Cem Uzan, Washington’da yapılacak son duruşmaya video konferans sistemi ile katılacak. Duruşmalara Hakan Uzan’ın da katılıp katılmayacağı bilinmiyor. Yine son anda bir değişiklik olmazsa Libananco Şirketi’nin kağıt üzerindeki sahibi olan Ali Cenk Türkan’ın da duruşmalara aynı yöntemle katılmayı planladığı öğrenildi. Uzan Ailesi bireylerinin, ABD mahkemelerinin aleyhlerinde verdiği kararlar nedeniyle duruşmalara video konferans sistemi ile katılmayı kararlaştığı belirtildi. Temyiz heyeti, Washington’da yapılacak son duruşmanın ardından 120 gün içinde kararını verecek. Karar Türkiye lehine sonuçlanırsa, dosya tamamen kapanmış olacak. Heyet davanın bozulması yönünde karar verirse, dava yeniden görülmeye başlayacak. Ve en az iki yıl daha sürecek.

Tahkim davası süreci nasıl gelişti

Türkiye ile arkasında Uzan Ailesi’nin bulunduğu Libananco şirketini karşı karşıya getiren tahkim süreci şöyle gelişti:

- Bakanlık, 2003’te Uzanlar’ın sözleşmeye aykırı hareket etmesi üzerine ÇEAŞ ve Kepez’e el koydu.

- Merkezi Güney Kıbrıs’ta bulunan Libananco Şirketi, 2006 yılında ÇEAŞ ve Kepez Elektrik hisselerinin kendisine ait olduğunu öne sürerek 10.1 milyar dolarlık tahkim davası açtı.

- Tahkim heyeti, 2011 yılının eylül ayında Türkiye lehine karar vererek, tazminat talebini reddetti.

- Halen Fransa’da bulunan Cem Uzan ise mahkemenin bu kararını temyize götürdü.

- Temyiz heyeti de yaklaşık bir yıldır devam eden dava sürecinde, işin içinden bir türlü çıkamadı ve tarafları yeniden dinlemeye karar verdi.

Maaş listesi yine sansürlü çıktı

MALİYE Bakanlığı’nın 2013 yılı zamlı memur maaşları listesi dün açıklandı. 20 meslek grubunun aldığı maaşlardan örneklerin yer aldığı listede, subay, astsubay, vali gibi mesleklerin maaşlarına yer verilmedi. Geçmiş yıllarda ise söz konusu meslek mensuplarının maaşlarına kısmen yer veriliyordu. Bu durum kamuda da ‘maaş listesine sansür uygulanıyor’ tartışmalarının yeniden başlamasına yol açtı. Maaş listeleri ilk etapta, Maliye Bakanları’nın bütçe sunuş konuşmalarından çıkarıldı. Ardından da listeden kademeli olarak, bazı ünvanlar ve meslek çıkarılmaya başlandı. İlk olarak TSK mensuplarının maaşları listeden çıkarılırken, onu vali ve diğer meslekler izledi.

Kaybolan 2 bin Angus bulundu

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Irak’a ihraç edilmek üzere Mersin gümrüğünden Türkiye’ye sokulan, ancak Güneydoğu ilerlide kaybolan 2 bin Angusla ilgili açıklama yaptı. Bakanlık söz konusu hayvanların Mersin Gümrük Müdürlüğü’nden 84 ayrı araca yüklendiğini belirterek, araçlara takılan takip cihazı ile 2 bin hayvanın Habur Sınır Kapısı’na kadar takip edildiğini ve hayvanların Habur’dan çıkışının da yapıldığını bildirdi.