Uzan ailesinin Türkiye aleyhine Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Mahkemesi (ICSID) nezdinde açtığı 10.1 milyar dolarlık Libananco tahkim davasında son viraja girildi. Türk tarafı yetki aşamasına ilişkin yüzlerce sayfalık savunma dilekçesini Çarşamba günü mahkemeye sunacak. Dilekçelerin sunulmasının ardından tüm argümanları değerlendirecek olan hakem heyeti 1,5 ay içinde kararını açıklayacak. Mahkeme ya "ÇEAŞ- Kepez'e el konulduğunda Libananco şirketi yoktu" diyerek davada yetkisizlik kararı verecek ya da "Davayı esastan göreyim" diyecek. Böyle bir durumda ise dava sonuçlanması 10 yılı bile aşabilecek. Böylece Uzanlar çok daha uzun süre Türkiye'nin gündeminde yer edinecek. Enerji Bakanlığı yetkilileri, Paris'te yapılan 2 günlük çapraz sorguda Uzan'ların ileri sürdüğü bir çok argümanın belgeleri ile çürütüldüğünü belirttiler.

18 KİŞİ HAZIRLADI
Türkiye'nin savunma dilekçesi, 23-25 Mart tarihlerinde Paris'te görülen davada Uzan'ın çapraz sorgusunu yapan 18 kişilik hukuk ekibince kaleme alındı. Savunma davanın kara kutusu Ali Türkkan'ın sorgulamada "Uzan emretti ben yaptım" ifadesi eksenine oturttu. Enerji Bakanlığı yetkilileri yetki aşamasında dahi mahkemenin evraklarda kullanılan mürekkebin cinsine kadar detaylı çalışmalar yaptığını belirtti. Döneme ait her türlü olgunun değerlendirildiğini anlatan kaynaklar, "Sahte belge verildiğini kuvvetli delillerle ispat ettik. Mürekkep incelemesi de lehimize oluştu" dediler.

20 MİLYAR DOLARLIK DAVA
Libananco, 2006'da ÇEAŞ ve Kepez'e ortak olduğunu ve el koyma kararıyla mağdur edildiğini iddia ederek, Türkiye aleyhine dava açtı. Şirket, uğradığı zarar için 10.1 milyar dolar talep ediyor. Dava aleyhte sonuçlanırsa, Türkiye, 20 milyar dolardan fazla tazminat ödeyecek.

MOTOROLA ÖRNEĞİ
Enerji Bakanlığı avukatları, Motorola'nın Telsim'le ilgili açtığı tahkim davasının sonucunu ve Cem Uzan'ın Cayman Adaları ile Amerika'daki ifade tutanaklarını hakem heyetine sundu. O dönemde Uzan'ın ifade ve mal beyanlarında Libananco'ya ait hissenin söz konusu olmadığı belgelendi.



Sabah