Libya resmi haber ajansı, İçişleri Bakanlığı için çalışan eski isyancılar tarafından götürülen Zeydan'ın bakanlığa bağlı Suçla Mücadele Birimi'nde tutulduğunu bildirdi. Muammer Kaddafi'yi deviren ve artık İçişleri Bakanlığı için çalışan eski isyancılar, Trablus'ta güvenliğin sağlanmasına yardımcı olmakla görevli.

Suçla Mücadele Birimi'nden bir yetkili ajansa yaptığı açıklamada, "sağlık durumu iyi olan Zeydan'a bir Libya vatandaşı gibi iyi davranıldığını" söyledi.

EL LİBİ'NİN İNTİKAMI MI?
Reuters, Zeydan'ı "götüren" isyancıların, El Kaide liderlerinden Ebu Enes El Libi'nin ABD tarafından Trablus'ta yakalanmasından Libya hükümetini sorumlu tuttuğunu belirtti.

Libya Hükümet Sözcüsü Muhammed Kaber yaptığı basın açıklamasında, Zeydan'ın Başsavcı Abdulkadir Rıdvan'ın devletin güvenliği ve yolsuzlukla ilgili suçlamalar üzerine verdiği kararla gözaltına alındığı haberlerini doğrulayamacağını belirtmişti.

Zeydan götürüldüğü sırada çekildiği iddia edilen bir fotoğraf Facebook'ta Libyalıların gruplarında paylaşılmıştı.

Hükümetin açıklamasında olayın faili olarak iki eski isyancı grubundan şüphelenildiği belirtilmişti. Bunlardan biri devrimci bir topluluk, diğeri ise  prensipte savunma ve içişleri bakanlıklarının görevi olan suçla mücadeleyi üstlenmiş bir tugaydı.

Açıklamada ayrıca vatandaşlara sükunet çağrısı yapılırken, kabine ile Libya'nın en üst düzey siyasi makamı olan Genel Ulusal Kongre'nin durumla ilgilendiği ifade edilmişti.

DEVRİMDEN İKİ YIL SONRA BİLE...
Libya'da Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin üzerinden iki yıl geçti. Merkezi hükümet hala ülkenin farklı bölgelerini kontrol altında tutan rakip aşiretler ve İslamcı gruplar arasındaki çatışmaların önüne geçmeye çalışıyor.

Son olarak geçtiğimiz günlerde Fizan bölgesi bağımsızlığını ilan etmişti.