Raportör, "Bir başsavcı tutuklanıyor, hemen ardından bu kararı alan savcı ya da hâkimlerin yetkileri elinden alınıyor. Bu iyi bir görüntü değil." dedi. Oomen-Ruijten, hükümetin hazırladığı yargı reformu stratejisinin hâlâ uygulamaya konulmamasından da şikâyet etti.

"Yargıda bazı şeyler tarafsızlık açısından yolunda gitmiyor. Dolayısıyla burada TBMM öyle bir yasal zemin oluşturmalı ki, yargı kararları tartışılmasın. Bunun için yeni bir anayasa gerekiyor, bunu istiyoruz." diyen Oomen-Ruijten, muhalefete de bu konuda hükümete destek çağrısı yaptı.

Raportör Oomen-Ruijten, "Muhalefete de şunu söylemek istiyorum: Lütfen siz de yargı reformu konusuna eğilin. Bunu başarmaya çalışın. Çünkü Türkiye, ancak yargı reformu sayesinde gerçekten bir hukuk devleti olabilecektir." diye konuştu.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nun (KPK) AP'nin ev sahipliğindeki 63'üncü toplantısında konuşan Oomen-Ruijten, yargı reformu konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'de bazı çevrelerin yargı reformu ve yeni anayasa konusunda "Biraz bekleyelim" yaklaşımında olduğunu hatırlatan raportör, "Toplumda iyi bir diyalog yürütülmüyor. Sorun bu.

Hükümetten mi kaynaklanıyor? Sanmıyorum sadece hükümetten kaynaklandığını. Muhalefetin de bunda sorumluluğu var. Çünkü siz bu kadar bölündüğünüz sürece, hepiniz aynı yönde adım atmadığınız sürece, ülkenin modernleşmesi hiçbir zaman gerçekleşmeyecektir. Bizi endişelendiren de bu.

Eğer gerçekten AB üyesi olmak istiyorsanız, müreffeh ve modern bir ülke olmak zorundasınız. Kopenhag Kriterleri, Avrupa işbirliğinin temelidir. Buna saygı gösteremezseniz, bu kriterleri yerine getiremezseniz üye olamazsınız." BRÜKSEL ZAMAN