İtalya'nın başkenti Roma'da mafya lideri Vittorio Casamonica için 'Baba' filminin müziklerinin de çalındığı ihtişamlı cenaze töreni düzenlendi. Tören ülkede krize yol açtı.

Roma’da faaliyet gösteren mafya örgütlenmesi Casamonica klanının liderlerinden biri olan Vittorio Casamonica, kilisenin kapısına asılan, “Roma’yı fethettin, cenneti de fethet” ve “Roma’nın kralı” yazılı dövizlerle ve gözyaşlarıyla uğurlandı. Dövizlerin üzerinde ise, Casamonica’nın beyaz gömlekli ve boynunda haç asılı bir fotoğrafı yer aldı.


HELİKOPTERDEN GÜL YAPRAKLARI

Cenaze aracı olarak 6 atın çektiği tarihi siyah bir at arabası kullanılırken, araç halkın arasında ilerlediği sırada helikopterden gül yaprakları döküldü. Cenaze kortejine çok sayıda lüks araç eşlik etti. Orkestra, törende Nino Rota’nın bestelediği, Francis Ford Coppola’nın “Baba” filminin müziğini çaldı.

Törene katılanlar, gazetecilere yaptıkları açıklamalarda, şantaj, tefecilik ve uyuşturucu kaçakçılığı ile itham edilen 65 yaşındaki mafya babasını “Çok iyi ve düzgün bir insandı” olarak andı.


'MAFYA ŞOV'

Kilisedeki törenin ardından tabut bir Rolls-Royce’a koyularak, mezarlığa götürüldü. İtalyan medyası bu töreni “mafya şov” olarak nitelerken, siyaset sahnesinde ise büyük tartışmalar yaşandı.


VALİ: BUNUN HESABI SORULACAK

Sol, Ekoloji ve Özgürlük (SEL) partisi, cenaze töreniyle ilgili İçişleri Bakanı hakkında parlamentoya soru önergesi sunacağını açıkladı. İçişleri Bakanı Angelino Alfano ise, buna göz yumanların tespiti için Roma Valisi Franco Gabrielli’den detaylı rapor istedi. Gabrielli de böyle bir tören yapılacağından haberdar olmadığını söyleyerek, bunun sorumlularının bulunacağını ve hesabının sorulacağını açıkladı.

Roma Belediye Başkanı Ignazio Marino, mafyanın bu şekilde mesaj vermesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

'MAFYANIN DEVLETE KAFA TUTMASI'

Parlamento’daki Mafyayla Mücadele Komisyonu Başkanı Rosy Bindi, mafyanın bu gövde gösterisinin endişe verici olduğunu dile getirerek, gerekli izinler alınarak mı yoksa izinsiz mi bunların yapıldığının tespit edilmesini istedi. Yeşiller Partisi’ Sözcüsü Angelo Bonelli ise bu törenin, ‘mafyanın devlete kafa tutması’ anlamına geldiğini ifade etti.

İktidardaki Demokrat Parti’nin (PD) Genel Sekreteri Matteo Orfini, Roma’nın bir ‘Baba’ filmi sahnesi gibi kullanılamayacağını söyledi. Dini çevreler ise, kilisede böyle bir törene müsaade edilmesinin, utanç verici olduğunu belirtti. (DHA)