Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceye Karşı Komite, İrlanda'da bir dönem Katolik Kilisesi tarafından işletilen ve toplumun dışladığı kadınların çalıştırıldığı Magdalene çamaşırhanelerindeki muamelenin soruşturulmasını istedi.

Komitenin dün açıkladığı raporda, İrlanda hükümetine, Magdalene Çamaşırhanelerinde çalışan kadınlara fiziksel ve psikolojik işkence yapıldığı ve aşağılayıcı muamelede bulunulduğuna yönelik iddialarla ilgili yasal soruşturma başlatılması tavsiyesinde bulunuldu.

Sorumluların cezalandırılmasını ve kötü muameleye maruz kalan kadınlara tazminat ödenmesini öneren Komite, çamaşırhanelerdeki kadınların devlet tarafından yeterince korunamadığına dair "derin endişeleri olduğunu" da bildirdi.

İrlanda Adalet Bakanlığı konuya ilişkin görüşlerini bildirmeye hazırlanırken, raporun yayımlanmasının ardından seslerini yükselten sivil toplum kuruluşlarından "Justice for Magdalenes" de "devletten özür bekledikleri" açıklamasında bulundu.

"GÜNAHKAR RAHİBELER"

Koyu Katolik İrlanda'da 18. yüzyılın ortalarından itibaren faaliyet gösteren, sonuncusu 1996'da kapatılan Magdalene Çamaşırhaneleri, evlilik dışı ilişkiye giren ve çocuk sahibi olan genç kadınların, "ıslah edilmek üzere", çoğunlukla aileleri tarafından gönderildiği kurumlar olarak biliniyor.

Toplum tarafından dışlanan kadınların yoğun dini baskı altında, ömür boyu yaşamaya mahkum edildikleri bu çamaşırhanelerde, 30 bine yakın kadının çalıştırıldığı sanılıyor.

İskoç yönetmen Peter Mullan'ın 2002 yılında vizyona giren "Günahkar Rahibeler" (Magdalene Sisters) filmi de bu çamaşırhanelere zorla gönderilen Dublinli üç genç kadının hikayesini anlatıyor.

Katolik Kilisesi'nin büyük tepkisine neden olan film, eleştirmenlerden övgü almış, 2002'de Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan ödülüne değer görülmüştü.

AA