Tolga TANIŞ / WASHINGTON

Dün Yüksek Mahkeme, Ermeni Rahip Vazken Movsesyan’ın 2000’de California Eyalet Meclisi'nin 'Ermeni Soykırımı’nı tanıması ve ardından 1915 olaylarında yaşamlarını yitiren Ermenilerin mirasçılarına, sigorta bedellerini almak için sigorta şirketlerine dava açma hakkı tanıması üzerine açtığı davayla başlayan hukuk sürecinde, Türkiye dava da taraf olmasa da Türkiye’nin tezlerini destekler bir karar aldı. Ve Ermeni mirasçıların sigorta şirketleri aleyhine dava açmasına engel olan mahkeme kararını gözden geçirme başvurusunu reddetti.

Washington’daki Türkiye Büyükelçiliği’nin de müdahil olduğu ve ABD’de Türkiye’yi savunan avukatlar Günay Evinç ve David Saltzman’ın mahkemeye sunduğu veriler ışığında çıkan karar sonrası Bakalyan ve Davoyan dvalarından sonra Türkiye tezleri Amerikan mahkemelerinde bir başarılı sonuç daha almış oldu.

SİGORTACILARA DAVA
ABD'de yaşayan Ermeniler, California’da çıkan yasalara istinaden önce New York'ta Life Insurance'a, ardından Fransız AXA'ya karşı tazminat davaları açmıştı. Her iki sigorta şirketi de ermeden Ermenilerle anlaşma yoluna gitmişti.

Ermeni rahip Movsesyan’ın Ermeni aileler adına Alman sigorta şirketi Munich Re’ye açtığı davada ise Almanlar tazminat ödemeyi reddetti. Munich Re mahkemenin yetkisiz olduğunu savundu. 9'uncu Bölge Temyiz Mahkemesi, 2009’da California Eyalet Meclisi’nin çıkardığı yasayı, ülkenin dış politikasını ilgilendiren bir konuda eyaletin yetki aşımına gittiği gerekçesiyle iptal edince de Ermenilere dava yolu kapandı.

Ancak mahkeme, sonra Ermenilerin yaptığı itirazı kabul edince 2011'de bu kez Almanlar itiraz etti. Mahkeme geçen yıl kararından yeniden döndü. Almanları haklı buldu. Bu sefer de Ermeniler itiraz etti. Son kararla Türkiye’nin desteklediği tezler bir kez daha kabul görmüş oldu.