Savcı Muhammed Apandi Ali'nin açıklaması, göreve geldiği 2009'dan bu yana karşı karşıya kaldığı en büyük skandal üzerine istifa baskısıyla mücadele eden Rezak hakkındaki belirsizliğe son verdi.

Ancak Başsavcı'nın açıklaması, Rezak'ın hesabındaki paranın ardındaki sis perdesini aralamış değil. Zira Savcı Apandi, Suudi Kraliyet Ailesi'nin bağışı niçin yaptığına ya da paranın ne için kullanıldığına dair herhangi bir detay vermedi.

Apandi, "Yolsuzlukla mücadele birimi tarafından yapılan araştırma, Necip'in hesabına Mart-Nisan 2013 arasında transfer edilen 681 milyon doların, Suudi Kraliyet Ailesi tarafından kişisel bağış olarak karşılıksız verildiğinden, herhangi bir suç işlenmediğini gösterdi" dedi.


RÜŞVET OLARAK VERİLDİĞİNE DAİR KANIT YOK

Başsavcı, Necib'in 620 milyon doları kullanılmadığı için Suudi Kraliyet Ailesi'ne iade ettiğini belirtirken, kalan 61 milyon doların ne yapıldığına ilişkin ayrıntı vermedi.

Bağışla ilgili herhangi bir gerekçe belirtilmediğini aktaran Apandi, konunun Necip ve Kraliyet Ailesi arasında bir mesele olduğunu söyleyerek, "Paranın rüşvet ya da yapılan bir şeyin karşılığı olarak verildiğini gösteren bir kanıt yok" dedi.

SORUŞTURMAYI YÜRÜTEN BAŞSAVCIYI GÖREVDEN ALMIŞTI

Olay ortaya çıktığında büyük çapta sokak gösterileri düzenlenmişti. Geçtiğimiz Ağustos ayında büyük sokak gösterilerine katılan halk, aklanmasına ilişkin henüz bir değerlendirme yapmayan Başbakan Necip’in istifasını istemişti.  

İddialara ilişkin yanlış bir şey yapmadığını savunan Başbakan Necip, paranın Ortadoğu'dan bağış olarak geldiğini söylemişti. Paranın iktidar partisinin organizasyonlarını finanse etmek için kullanıldığını öne süren Necip, sonrasında parti içindeki muhaliflerin görevine son vermiş, iddiaları soruşturan başsavcıyı kovmuş ve medyaya yönelik baskıcı uygulamalara yönelmişti. 

Necip'in partisi Umno yöneticileri, bağışın 2013'teki seçim kampanyasının da aralarında bulunduğu parti aktivitelerinin finansmanı için kullanıldığını savunuyor. Muhalifler ise paranın devlet yatırım fonu 1MDB'den geldiğini ve siyasi destek sağlamak ve Necib'in kişisel ihtiyaçları için kullanıldığını iddia ediyor.