ABD Ordusu'nda görevli olduğu yıllarda Irak ve Afganistan savaşı hakkındaki gizli belgeleri Wikileaks'e sızdırdığı suçlamasıyla yargılanan Er Bradley Manning, 35 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

ABD tarihinin en büyük gizli belge sızıntısına sebep olmakla suçlanan Manning, geçtiğimiz ay 20 ayrı suçtan yargılandığı davada tekrar mahkemeye çıkarılmıştı.

Manning, aralarında casusluk ve hırsızlık da olmak üzere yaprgılandığı tüm suçlardan 90 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyordu. Savcılar ise Manning'in en fazla 60 yıl hapse mahkum edilmesi talebinde bulunmuştu.

Askeri mahkemenin yargıcı Denise Lind, Manning'in ordudan atılacağını ve bu şekilde hapis cezasından düşülebileceğini belirtti.

DÜNYAYI SARSAN BELGELER
Manning, orduda görev yaptığı sürece Irak ve Afganistan savaşlarına ait çok önemli belge ve görüntülerin ortaya çıkmasını sağlamıştı.

ABD helikopterleri tarafından Irak'ta saldırıya uğrayan Reuters muhabirlerinin videosu büyük yankı uyandırmış, ayrıca Afganistan savaşında ABD'nin açıkladığı sivil kayıpların gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştı.

Manning ayrıca, Guantanamo hapishanesindeki kötü muamele hakkında da bilgi sızdırılmasını sağlamıştı. Manning, ABD İçişleri Bakanlığı'nın Irak ve Afganistan savaşları hakkında tuttuğu çok sayıda belgeyi de gün ışığına çıkarmıştı.

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, Manning'in cezasının belli olduğu davanın başladığı 31 Temmuz'da yaptığı açıklamada, "Assange, “Bu karar ABD'nin ulusal güvenliği konusunda vardığı aşırılığı özetleyen tehlikeli bir emsal niteliğinde. Bu basiretsiz karar kabul edilebilir değildir ve bozulmalıdır. Gerçek bilgileri halkla paylaşmak casusluk olarak değerlendirilemez” ifadesini kullanmıştı.