Londra’da Sir Nice’ın başkanlık edeceği yeni hukuk ekibinin oluşturulmasıyla ilgili basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına Sir Nice’ın yanı sıra hukuk ekibinde bulunan avukat Rodney Dixon, Paul Mylvaganam, KC Hukuk Bürosu’ndan hukukçu Hakan Camuz ve Elmadağ Hukuk Bürosu’ndan avukat Cihat Gökdemir katıldı.

İngiltere Yüksek Ceza Mahkemesi’nin yargıçlarından olan Sir Nice, Londra’da Grovenor House Oteli’nde yaptığı basın toplantısında dört yıl önce İsrail askeri güçlerince saldırıya uğrayan İnsani yardım filosunun parçası olan Mavi Marmara gemisinde ölüm, yaralama ve diğer şekillerde şiddete maruz kalınmasına ilişkin mahkemeden soruşturma sürecinin bir an önce başlatılmasını istediklerini kaydetti.

‘SALDIRI SAVAŞ SUÇU VE/VEYA İNSANLIK SUÇU OLARAK KABUL EDİLMELİ’
31 Mayıs 2010’da İsrail tarafından uluslararası sulardaki yardım gemisi filosuna önceden planlanmış bir saldırıda bulunulduğunu hatırlatan Nice şöyle devam etti: “Farklı milletlerden yolcular taşıyan 6 gemiden oluşan filo, Gazze Özgürlük Filosu adıyla ilaç, tamir ekipmanı ve çocuklar için oyuncaklardan oluşan insani yardımı ulaştırmayı ümit ettikleri Gazze’ye doğru yol alıyordu. Bu sayede uluslararası insani yardım kamuoyunun büyük çoğunluğu bilim adamları ve hukukçular tarafından hukuksuz kabul edilen deniz ablukasını yarmış olacaklardı. 31 Mayıs 2010 günü sabah saat 04:00 sularında İsrail Askeri Güçleri gemilere hiç bir uyarı yapmadan bir saldırı başlattı. Bu saldırı Mavi Marmara gemisinde bulunan 9 yolcunun ölümü ve onlarcasının yaralanmasıyla sonuçlandı. Gemiye çıkarma yapıldı, ele geçirildi ve Aşdod’a götürüldü. Burada İsrail Askeri güçleri gözaltına aldıkları yolcuları sorguladı, aşağıladı ve bazılarına işkence yaptı. İsrail tarafından tutukluyken yolculara avukatları ile veya büyükelçilikleriyle görüşme ve aileleriyle iletişim kurma hakkı verilmedi. Saldırı pek çok insanı eşsiz, babasız ve oğulsuz bıraktı. Diğerlerine asla iyileşmeyecek fiziksel yaralar açtı. Öyle ki yolculardan biri halen komada. Ve hepsinde bu travmanın psikolojik yaraları kaldı. Mavi Marmara mağdurları bu önceden planlanmış saldırının makul bir güç kullanımının çok ötesine geçtiğini ileri sürüyor. Saldırı bir savaş suçu ve/veya insanlık suçu olarak kabul edilmeli ve yargılama yapılmalı ve böyle suçları işleyenler hesap vermelidir.”

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin uluslararası kamuoyu tarafından adaleti tesis etmesi için vazifelendirildiğinin altını çizen Nice “Avukatları aracılığıyla mağdurlar Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin bu görevini hiçbir baskıya boyun eğmeden yerine getirmesi ve başsavcının Mavi Marmara’da meydana gelen olaylarla ilgili kapsamlı soruşturma başlatmasını beklemektedir” dedi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde geçerli hukukun üstünlüğünden kaçamayacağının altını çizen Nice “İddialar özellikle de sürmekte olan uzun vadeli silahlı çatışma ve Gazze’deki insani krizle bağlantılı olarak ele alındığında Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin dikkatini çekecek kadar ciddi” dedi.

‘ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ İÇİN TEST’
Bu meseleyle ilgili soruşturma başlatıp başlatmama kararının Uluslararası Ceza Mahkemesi için bir test olacağını söyleyen Nice, “ Alınacak olan karar mahkemenin ceza hukukunda uluslararası bir mahkeme olup olmadığını gösterecektir” dedi.