Federal Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger ve İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich başkanlığında kurulan ve ilk oturumunu gerçekleştiren yeni komisyon, güvenlik yasalarını değerlendirecek ve teklifler hazırlayacak. Komisyonun özellikle NSU terör hücresinin ortaya çıkmasından sonra başlayan güvenlik reformu tartışmalarını da gündemine alması bekleniyor. 

İçişleri Bakanı Friedrich, Hükümet Komisyonu'nun aşırılıkla mücadele konusunda yasaları günlük siyasi gündemlerden ayrı tutarak aydınlatma görevi bulunduğuna dikkat çekti. Bakan Friedrich, hukuk devleti açısından güvenli, verimli ve sistematik çalışma yapabilmek için Alman emniyet birimlerinin hangi ek yasal ilke ve araçlara ihtiyacı olduğunu tespit etmeyi umduklarını dile getirdi. Friedrich, teröre karşı mücadelede daha fazla yasaya ihtiyaç olduğunu söyledi ve terörle mücadele yasanının sertleştirilmesini istedi. 

Adalet Bakanı Leutheusser-Schnarrenberger ise Friedrich'in görüşlerine karşı çıkarak yasal zorunlulukların azaltılmasını istedi. Leutheusser-Schnarrenberger komisyonun ana gündeminde emniyet birimlerinin etki ve yetki alanlarının kesiştiği noktaların araştırılması olacağını söyledi. Bakan ayrıca komisyonun asıl hedefini teröre karşı mücadele konusunda yasal çerçevelerin oluşturulması şeklinde açıkladı. 

Hükümet Komisyonu'nun ana görevi konusunda iki bakanının anlaşmamasını eleştiren muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Üyesi Thomas Oppermann, iki bakanın yaşama yılı sonuna kadar ideolojik tartışmalardan dolayı birbirini engelleyeceklerini iddia etti. Dün iş başı yapan komisyonun ilk sonuçları önümüzdeki Haziran ayında kamuoyu ile paylaşması bekleniyor. 

TOPLUMUN TÜMÜNÜN KABUL ETTİĞİ ORTAK DEĞERLER ÖNE ÇIKMALI 

Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, aşırı sağcı teröre, El Kaide terörüne gösterilen tepkinin gösterilmesini istedi. Berliner Zeitung'a konuşan Karslıoğlu, toplumun tümünün kabul ettiği ortak değerlerin ön plana çıkartılması gerektiğine işaret etti. Kurbanların aileleri için cinayetlerin tümüyle aydınlatılmasının büyük bir rahatlama olacağını belirten Karslıoğlu, bu tür cinayetlerin bir daha tekrarlanmaması için önlemlerin alınması gerektiğini de kaydetti. 

Federal Meclis NSU Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy ise komisyon çalışmasından memnun olduğunu söyledi. Mitteldeutsche Zeitung'a konuşan Edathy, "Bu benim üyesi olduğum 5. ve müşahede ettiğim en verimli komisyon. En güçlü tarafı ise aydınlatma isteği konusunda partiler olması." dedi. 

Öte yandan Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, yarın Cumhurbaşkanlığı Sarayı Bellevue'de Federal Meclis NSU Komisyonu üyelerini ağırlayacak. Basına kapalı gerçekleşecek görüşmede komisyon üyelerinin Gauck'u çalışmaları hakkında bilgilendirmesi bekleniyor. Gauck'un NSU kurbanları ve mağdurlarıyla da yakın zamanda görüşmesi planlanıyor.