İLK olarak Almanya’nın Saksonya Eyaleti’ndeki Dresden’de başlayan ‘Batı’nın İslamlaşmasına karşı Yurtsever Avrupalılar’ adlı Pegida hareketi pazartesi akşamki gösterisinde Hıristiyan Demokrat Partili Başbakan Angela Merkel ve Sosyal Demokrat Partili Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel’i hedef aldı. Mülteci akınıyla birlikte Pegida hareketi yeniden canlanmaya başlarken göstericilerin darağacı maketi taşıması, ilmiklerden birine “Angela ‘Mutti’ (Anne) Merkel” diğerine de “Sigmar Gabriel için rezerve” yazmaları tepki çekti. Sosyal medyada büyük bir tartışma çıkarken savcılık, kamu barışını bozma ve kamuoyunu suça çağırmak yoluyla bozmak suçlamasıyla soruşturma açtı.

Polis niye müdahale etmedi

9 bin kişinin katıldığı gösteride konuşan Pegida’nın kurucusu Lutz Bachmann, Merkel hükümeti için “Bizim Berlinli diktatörler” dedi. Göstericiler, mültecileri kastederek “Sınır dışı, sınır dışı”, “Biz halkız”, “Merkel gitmeli” sloganları attı. Gelecek hafta birinci yılını tamamlayacak olan Pegida hareketi her pazartesi gösterici sayısını ikiye katlamış ve ocak ayı sonunda 25 bine çıkarmıştı. Kurucusu Lutz Bachmann’ın Hitler pozlu fotoğrafı ortaya çıkınca, hareket ikiye bölünmüş ve zayıflamıştı. Öte yandan ‘polisin niçin darağacına müdahale etmedi’ sorusu da gündeme geldi. Dresden Polis Sözcüsü Marko Laske, gösteri gece olduğu için polisin dikkatini çekmediğini söyledi.

Cem Özdemir: Türkiye’de CHP ve HPD ile de görüşmeli

ALMAN Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in pazar günü Türkiye’ye yapacağı çalışma ziyaretinde muhalefet liderleriyle de bir araya gelmesi gerektiğini belirterek, “Merkel, Ankara’da meydana gelen terör saldırısı sonrasında, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seçim kampanyası desteği veriyormuş gibi bir izlenim yaratmamalı” dedi. Alman Haber Ajansı DPA’ya açıklama yapan Özdemir, Merkel’in Ankara ziyaret programında sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun yer almasını eleştirdi. Merkel’in “saldırının mağdurlarının yanında olduğunu göstermek için” muhalefetteki CHP ve HDP liderleriyle de bir araya gelmesi gerektiğini savunan Özdemir, “Bunun dışındaki bir durum skandal olur” görüşünü kaydetti. Öte yandan Alman hükümeti, Merkel’in ziyaretini Ankara yerine İstanbul’a yapacağını, Erdoğan ve Davutoğlu ile de burada bir araya geleceğini açıkladı. 



Celal ÖZCAN / Hürriyet