Miliband "İngiltere ve Türkiye: Derinleşen ortaklık" başlıklı bir makale yayımlayarak, İngiltere'de 6 Mayıs'ta yapılacak genel seçim öncesi Türkiye-İngiltere ilişkilerini değerlendirdi.

Milletvekili olduğu iktidardaki İşçi Partisinin seçime, İngiliz toplumu için geçerli olan değerlerin ulusal sınırları aşacağı inancıyla girdiğini belirten Miliband, terörizmden enerji güvenliğine, ekonomik istikrardan iklim değişikliğine kadar birçok konuda İngiltere'nin geleceğinin hiç olmadığı kadar başka ülkelerin durumundan etkilendiğine dikkat çekti.

Ülkesinin Türk halkıyla uzun yıllara dayanan ekonomik, siyasi ve kültürel bağlara sahip olduğunu ifade eden Miliband, makalesinde, "İngiltere'de yaşayan güçlü bir Türk toplumu var ve bugün Türkiye ile İngiltere iki önemli uluslararası ortak. İlişkilerimizi uluslararası konularda ve küresel zorluklara karşı derinleştirmeye kararlıyız" dedi.

İngiltere'nin Türkiye'nin ikinci büyük ihraç pazarı olduğunu vurgulayan Miliband, İşçi Partisinin bu ekonomik bağları geliştirmeye kararlı olduğunu, "ikili ticaret ve yatırımın artırılacağını, Türkiye'nin hızlı büyüyen ve tercih edilen bir pazar olarak tanıtılacağını" kaydetti.

Türkiye'nin bölgesel rolü

Makalesinde Türkiye'nin bölgesinde oynadığı önemli role de değinen İngiltere Dışişleri Bakanı, "Türkiye'nin bölgesel istikrar ve barış konusunda, özellikle de Ortadoğu ve Afganistan'da önemli bir rol oynadığını" bildirdi.

Ülkesinin Türkiye ile özellikle küresel güvenlik alanında işbirliğini geliştirmek istediğini belirten Miliband, İngiltere'nin terörizmle mücadele, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, yasa dışı uyuşturucu ticareti ve göç ile başka organize suçlarla mücadele konularına öncelik verdiğini kaydetti.

Miliband makalesinde, "İngiltere ile Türkiye arasındaki savunma alanındaki ilişkileri, NATO çerçevesinde ve Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikasına katılımının desteklenmesiyle derinleştirmek istiyoruz. İşçi Partisi Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyor ve reform sürecini desteklemeye devam edecek. Türk halkı için AB üyeliği, insan haklarının, tüketici haklarının, ifade özgürlüğünün ve çevreyi korumanın tamamen gerçekleştirilmesi olmalıdır. AB içinse Türkiye'nin üyeliği, Müslüman, Hristiyan ve diğer inançların bir arada, demokratik, anlayışlı ve çok kültürlü bir şekilde yaşayabileceğini göstermesi olmalıdır. Türkiye'nin AB üyeliğinin, İngiltere'nin, Avrupa'nın ve tüm dünyanın geleceğinde barış ve refah için gerekli ve önemli olduğuna inanıyoruz" ifadelerine yer verdi.

İşçi Partisinin ayrıca, Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonların sona erdirilmesi için adada bir çözümün gerekliliğine inandığını vurgulayan Miliband, partisinin içinde bulunan "Türkiye'nin İşçi Partili Dostları" adlı lobi grubunun çalışmalarına dikkati çekti. David Miliband makalesinde, İngiltere'de yaşayan ve oy verme hakkı bulunan Türk vatandaşlarına genel seçimde oy kullanma çağrısında da bulundu. Ülkede 6 Mayıs'taki genel seçimle ilgili yapılan kamuoyu yoklamaları, iktidardaki İşçi Partisini, ana muhalefetteki Muhafazakar Partinin gerisinde gösteriyor. Cnn Türk