Bu maddelerin bir kısmı kimlik, din, kültür, ahlak ve gelenek gibi manevi dinamiklerle ilgili, bir kısmı da ekonomik, tarım ve doğal kaynaklar gibi maddi dinamiklerle ilgili. Taslak kimlik, din ve kültür konularını ele alırken Mısır devletinin dininin İslam, dil ve kültürünü Arap, İslam şeriatının ilkelerinin yasamanın temel kaynağı olduğunu (madde 2) teyit etti ancak aynı zamanda yetkilerin kaynağı olması itibarıyla halkın egemenliğine (madde 5), bütün vatandaşlar arasında haklarda ve görevlerde tam eşitliğe, bütün şekilleriyle ayrımcılığın yasak olduğuna (madde 6), Hıristiyanların ve Yahudilerin kendi medeni hukuklarını, dini işlerini tanzim etme, kendi şeriatlarının ilkeleri doğrultusunda dini liderlerini seçme haklarının tanınmasına (madde 3) vurgu yaptı.  

Bazıları bu konularda var olan bir anlaşmazlığı sanki biri İslam şeriatını uygulamak isteyen, diğeri buna karşı çıkan iki grup arasında bir anlaşmazlık gibi göstermeye çalışıyor. Kanımca Mısır’da İslam şeriatının uygulanmasını reddeden kimse yoktur. Bütün mesele bazılarının şeriatın ‘hükümler ve had cezalarına’ indirgenmesini reddetmesi, İslam şeriatının Allah’ın sünneti olduğunu ve bundan dolayı zaman ve mekânın değişmesiyle değişmeyen kalıcı hakikati oluşturduğunu düşünmeleridir. Dolayısıyla şeriat ile ‘genel çıkar’ arasındaki her türlü çelişkiyi ortadan kaldırmak gerekmektedir. Hükümler ve had cezalarının geliştirilmesi, zaman ve mekânın değişmesiyle değiştirilmesi doğaldır. 

Mısır’da İslam şeriatının uygulanması hususunda ve İslam’a yönelik bir endişe yok kesinlikle. Bu yüzden ikinci madde metninin hiçbir değişiklik yapılmadan korunması yeterlidir ve anayasada miras ve medeni hukukla ilgili konular dışında ‘hükümler’ kelimesine işaret etmeye gerek yok. El Ezher’den bağımsız İslami bir kurum olarak bahseden dördüncü madde metni: Bu maddenin yeri doğal olarak birinci bab değil, denetleyici organlar ve bağımsız kurumlarla ilgili olan dördüncü bab olmalıdır. Bunun yanı sıra son fıkra düzeltilme ihtiyacındadır. Fıkra şöyle diyor: ‘İslam şeriatıyla ilgili konularda El Ezher’deki ‘Alimler Heyeti’nin görüşü alınır’. Önerilen alternatif metin şudur: ‘İslam diniyle ilgili konularda El Ezher’deki ‘Âlimler Heyeti’nin görüşü alınır.’ Dokuzuncu madde: ‘Aile toplumun temelidir. Gücü din, ahlak ve vatanseverliktir. Devlet ve toplum Mısır ailesinin safkan yapısını, kenetlenmesini, istikrarını, geleneklerini ve yaratılış değerlerini korumakta kararlıdır.’ Önerilen alternatif metin şudur: ‘Ailenin temeli toplumdur. Gücü din, ahlak ve vatanseverliktir. Devlet ahlakı ve genel adabı gözetmek ve korumakla sorumludur’. Bazılarının hali hazırdaki metnin kendilerine hukuk bağlamı dışında hareket etme hakkı veren ‘İyiliği emredip kötülükten alıkoyma kurumu’ gibi belirli grupların ortaya çıkmasına kapı açmasına yönelik endişeleri dikkate alınarak bu metin önerilmiştir.

On birinci madde: ‘Devlet Mısır toplumunun kültürel, uygarlık ve dil bütünlüğünü korur, bilimlerin ve bilgilerin Araplaşmasına çalışır.’ Şu metinle değiştirilmesi önerilmektedir: ‘Devlet Mısır toplumunun kültürel ve uygarlık çeşitliliğini korur, bilimleri ve kültürü bilimsel ilerlemeyi gerçekleştirecek, sosyal kenetlenmeyi ve vatan kimliğini destekleyecek şekilde ayağa kaldırır.’
 
Mısır gazetesi Mısr el Yevm 5 Kasım 2012