MISIR İçişleri Bakanlığı, TV yıldızı Besim Yusuf’un, CBC kanalında yayınlanan “Albernameg” (Şov) adlı haftalık komedi programında Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye ve İslam’a hakaret ettiği şikayetleri üzerine önceki gün yakalama kararı çıkarmıştı. Yusuf söz verdiği gibi dün başkent Kahire’deki başsavcılığa gitti. Onlarca taraftarı onu coşkuyla karşılarken, çevredekilerle şakalaşan Yusuf’un moralinin yerinde olduğu görüldü. Sorgu sırasında bile Twitter’daki 1.2 milyon takipçisine şu mesajı attı: “Gözlerimin rengini sordular. Gerçekten. Şimdi de savcılar ve diğer yetkililer benimle fotoğraf çektirmek istiyor. Belki de bu yüzden ifadeye çağırmışlardır.”

‘SARSAK REJİMİN İŞARETİ’

“Mısır’ın Jon Stewart’ı,” beş saatlik sorgunun ardından 15 bin Mısır cüneyhi (4 bin TL) kefaletle salıverildi. Yusuf’un üç ayrı şikayetle ilgili verdiği ifade de dikkate alınarak dava açılıp açılmayacağına karar verilecek. Dördüncü bir şikayetle ilgili tekrar ifadeye gitmesi gerekecek. Sosyal medyada bu sürecin, Mursi karşıtları için bir gözdağı olduğu yorumları yapılıyor. Ülkenin en saygın muhalif liderlerinden Muhammed El Baradey ise Mısır demokrasisinin sınavdan geçtiğini belirterek, “Muhalefeti bastırmak ve medyayı sindirmek yolundaki acınası çabalar, sarsak bir rejimin işaretidir” dedi.

Alay ettiği şapkayla geldi

Aslen kalp cerrahı olan Yusuf, savcılığa, Mursi’nin aybaşında Pakistan’da fahri doktora alırken taktığı şapkanın dev kopyasıyla geldi. Aynı şapkayı önceki haftaki şovunda da Mursi’nin uluslararası imajını hicvederken takmıştı. Suçlamaların temel nedeninin bu alaycı eleştiri olduğu sanılıyor. Ancak ünlü komedyen sadece iktidardaki Müslüman Kardeşleri değil, tüm siyasetçileri sözünü sakınmadan hicvetmesiyle tanınıyor. Taraftarları ise dün “Kahrolsun Müslüman Kardeşler iktidarı” yazılı pankartı açtı.

Gözaltı dalgası

Müslüman Kardeşler yönetimi son aylarda özellikle gazetecileri hedef alıyor. Geçen hafta da ülkenin önde gelen beş muhalif aktivisti “şiddete teşvik” suçlamasıyla tutuklanmıştı. Ülkenin ünlü muhalif blogcusu Ala Abdülfettah, Ulusal Kurtuluş Cephesi üyesi Hazim Abdülazim üyesi ve Halk Hareketi üyesi Ahmed Duma’nın yurtdışına çıkışı da yasaklandı.