Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Minya Ceza Mahkemesi, "şiddete teşvik ve karakollara saldırı" iddiasıyla yargılanan darbe karşıtı 683 kişiden 183'ü hakkında alınan idam kararını onaylarken, 2'si kadın 4 kişinin müebbet hapis cezasına çarptırılmasına ve 496 kişinin beraatine hükmetti.

Mahkeme , hakkında idam kararı verilen, aralarında İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Bedii'nin de bulunduğu darbe karşıtı 683 kişinin dosyasını 28 Nisan'da Mısır Müftüsü'ne sevketmiş ve son kararın 21 Haziran'da sanıkların yüzüne okunmasına karar vermişti.

 Mısır yasalarına göre, idam dosyaları mahkeme kararının ardından Mısır Müftüsü'ne sevk ediliyor. Müftünün görüşü alındıktan sonra dosya mahkemeye iade ediliyor. Bu aşamanın ardından mahkeme, kararı sonuçlandırıyor.

 Geçen temmuz ayında Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ordu darbesiyle devrilmesinin ardından ülkede Müslüman Kardeşler örgütü yasaklanmış ve örgütün en az bin üyesi hapse atılmıştı.

Duruşmanın gerçekleştiği Minya Ceza Mahkemesi önünde bekleyen tutuklu yakınları, kararın ardından büyük üzüntü yaşadı

27 ÖĞRNECİ HAKİM KARŞISINDA

 Bu arada Ekim ayında Ezher Üniversitesi'nde düzenlenen protesto gösterileri sırasında "şiddet eylemlerine karıştıkları" suçlamasıyla gözaltına alınan 27 öğrenci, Kahire'deki Tora Polis Akademisi'nde hakim karşısına çıktı.

Kahire Ceza Mahkemesi, Ezher Üniversitesi öğrencisi 27 sanıktan ondört sanığa 7'şer, sekiz sanığa 3'er yıl, bir sanık hakkında ise 5 yıl hapis cezası verdi. Ayrıca aynı suçtan yargılanan 4 kişi hakkında ise verilen birer yıl hapis kararı askıya alındı.

Mahkeme kararında, söz konusu hapis cezalarının temyize açık olduğu ifade edildi.

 Başsavcılık tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklara "vatandaşlara ve üniversitedeki güvenlik güçlerine saldırı", "üniversitenin idare binasına zarar verme", "izinsiz gösteri yapma" gibi suçlamalar yöneltmişti.

 Mısır'da "şiddete teşvik ve karakollara saldırı" suçlamasıyla yargılanan ve aralarında Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de bulunduğu 183 kişi hakkında verilen idam cezası da onanmıştı. (ajanslar)