Mısır ’da, aralarında Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii’nin de bulunduğu darbe karşıtı 683 kişi hakkında idam kararı verildi. Mahkeme dosyayı müftüye gönderdi.

Sanıklar, Minya eyaletinde bir karakola yönelik düzenlenen ve bir polis memurunun öldüğü saldırıyla ilgili olarak yargılanıyordu. Olaylar 14 Ağustos 2013’te başkent Kahire’de polislerin Müslüman Kardeşler kökenli devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlısı yüzlerce göstericiyi öldürdüğü gün yaşanmıştı.

Mahkeme, idam kararlarını açıklandığında duruşmayı salon dışında izleyen sanık yakınları arasında bayılanlar olduğu belirtildi.

37 İDAM KARARI ONAYLANDI
Öte yandan aynı mahkeme mart ayında 528 sanığın idam cezasına çarptırıldığı davada da dosyayı karara bağladı. Mahkeme, 37 kişi hakkında verilen idamı onayladı. 491 kişinin cezasını ise müebbet hapse çevirdi.

Sadece birkaç saat içerisinde karara bağlanan davalardaki yargı süreci, başta uluslararası insan hakları örgütleri ve BM olmak üzere birçok ülkede de tepkilere neden olmuştu.

ARINÇ: UMARIZ YANLIŞTAN DÖNÜLÜR
İdam kararlarına Türkiye’den ilk tepki Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, “Umarız ki yapılan bu vahim yanlıştan bir şekilde dönülür” derken şu ifadeleri kullandı: “İnsanların çok basit bir suçlamayla ve çok basit bir yargılamayla idama mahkum edilmesi ve adeta idam edilecek hale gelmesi sadece Mısır’ın yüz karası değil, buna sesini çıkarmayan, buna karşı çıkmayan, bu idam cezalarından dolayı yönetimi suçlamayan ülkelerin bulunması da çok vahim. Bu vahim yanlıştan dönülmesini umuyoruz. Türkiye’nin gerekli tepkiyi verdiğini düşünüyorum, ama başta ABD olmak üzere AB’ye üye ülkeler olmak üzere bütün ülkelerin de idamlara karşı çıkması gerektiğini düşünüyorum.”

----

3 Temmuz 2013 tarihinde yapılan askerî darbenin ardından yapılan gösterilerde 1 polis memurunun öldürülmesiyle suçlanan 529 kişi, 20 dakika süren duruşmanın ardından idam cezasına çarptırılmıştı. Karara, başta Türkiye olmak üzere dünyanın birçok ülkesi tepki göstermişti. Sanıkların kendilerini savunmasına bile izin vermeyen mahkeme, kararı istişare için müftüye sevk etmişti. Mısır kanunlarına göre müftü reddetse bile hakim idam cezasını uygulayabiliyor. Mahkeme, idam cezasının uygulanıp uygulanmaması konusunda nihai kararını bugün sanıkların yüzüne okuyarak açıklayacak.

Bu arada Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in “göstericileri öldürmek” suçlamasıyla yargılandığı duruşmaya dün devam edildi. Duruşmada fenalık geçiren Mübarek'e ilk müdahale sanık kafesinde yapılırken, hakim duruşmayı yarına erteledi.

Öte yandan Mısır, ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbe ile görevinden uzaklaştırılmasının ardından ardından sandığa gitmeye hazırlanıyor. Darbeye karşı faaliyet gösteren en önemli hareketler arasında yer alan Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak, seçiminin boykot edilmesi için çağrıda bulundu. İttifak, Mısır'ın cumhurbaşkanının hâlâ Muhammed Mursi olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 26-27 Mayıs, ikinci turu ise 16-17 Haziran tarihlerinde yapılacak. Seçimlerde iki aday yarışacak; darbeyi yapan dönemin Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi ve Halk Akımı Platformu Başkanı Hamdin Sabbahi.