Geçtiğimiz Çarşamba gününden bu yana bine yakın kişinin yaşamını yitirdiği Mısır'da şiddet olayları devam ediyor. Mısır'ın Sina yarımadasında meydana gelen patlamada 24 polis öldürüldü. Saldırının kim tarafından gerçekleştirildiği henüz bilinmiyor.

Mısır'da haklarında tutuklama kararı çıkarılan Müslüman Kardeşler üyelerinin başkent Kahire'deki Ebu Zabel cezaevine nakledildikleri sırada meydana gelen olayda da 36 kişi öldürüldü.

İHVAN YETKİLİLERİ SUÇLADI
Müslüman Kardeşler üyelerinin hayatlarını kaybettiği olayda güvenlik güçlerini suçlayan Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Hukuk Komisyonu Başkanı Muhtar el-Aşri, Mısır makamlarının darbe karşıtlarını tasfiye etmeye çalıştığını öne sürdü.


Aşri, bu tür eylemlerin kasten adam öldürme sınıfına girdiğini ve son olayla darbe karşıtı göstericilere karşı işlenen suçlara bir yenisinin eklendiğini iddia etti.



'ABD'DA YARDIMI KESELİM' TARTIŞMASI

Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamın ardından ABD Kongresi'nde de, Mısır'a yönelik 1.6 milyar dolarlık yardımlara karşı çıkışlar artıyor.



ABD Kongresi, Obama yönetiminin, Mısır'a yönelik yardımları devam ettirip ettirmemesi konusunda ikiye bölünmüş durumda ancak son yaşanan katliamın ardından yardımların kesilmesi veya durdurulması yönünde görüşler ağırlık kazandı.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, Obama yönetiminin izlediği politika nedeniyle ve özellikle de ABD destekli Mısır tankları caddelerde gezerken, ABD'nin Mısır halkının dostluğunu kazanmadığını belirterek, "ABD'nin Mısır'a yardımları sona ermeli" dedi.

Komite'nin Kıdemli Üyesi Bob Corker ise son olaylardan sonra Kongre'nin tatilden döndükten sonra Mısır'a yönelik gelecek yılki yardımları tekrar değerlendireceğine inandığını belirtti.

MCCAIN: YARDIMLAR KESİLMELİ
Mısır'a giden Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi Kıdemli Üyesi Cumhuriyetçi Senatör John McCain de bu ülkeye yardımların kesilmesi gerektiğini, katliamı seyretmenin ABD'nin savunduğu tüm değerlere aykırı bir durum olduğunu belirtmişti.



LİBYA: MISIR'IN İÇ MESELESİ

Libya hükümeti ise, Mısır'da yaşanan olaylara ilişkin tarafsız bir tutum sergilediklerini, darbe karşıtı göstericilere yönelik müdahaleleri destekledikleri yönündeki iddiaları kabul etmediklerini belirtti.

Hükümetin resmi internet sitesindeki açıklamada, "Mısır'da siyasi açıdan yaşanan olaylar iç meselelerdir. Libya devleti olarak bu meselelere karışmayız" denildi.