Mısır'da İhvan'ın lağvedilmesiyle ilgil davayı gören Kahire Mahkemesi, kararını açıkladı. Konuyla ilgili kararda, "Müslüman Kardeşler Derneği'nin kapatılması, derneğin ve derneğe bağlı oluşumların faaliyetlerinin yasaklanması ve derneğe ait taşınır ve taşınmaz mal varlığına el konulmasına" hükmedildiği belirtildi.

Mahkemenin ayrıca, İhvan'ın el konulan mal varlığını inceleyecek bir komite oluşturulması yönünde karar aldığı kaydedildi.

"Karar geçersiz"

Öte yandan Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Hukuk Komisyonu, dernekle ilgili kararın "Geçersiz" olduğunu savunarak, bunun siyasi bir dışlama olduğunu belirtti.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Peki şimdi ne olacak? Mısır'da seçim olsa Müslüman Kardeşler siyaset yapabilecekler mi?

Mahkeme sadece Müslüman Kardeşler Teşkilatına yönelik bir kapatma kararı aldı. İhvan siyasi bir örgüt ya da siyasi bir parti olarak faal değildi. Sivil toplum kuruluşu olarak görev yapıyordu. Mahkeme kararı dernek olan Müslüman Kardeşler Teşkilatına yönelik bir yaptırım uyguladı. 

İhvan'ın siyasi kanadı ise Hürriyet ve Adalet Partisi. Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin liderliğini yaptığı Hürriyet ve Adalet Partisi ile ilgili şu an için bir mahkeme kararı bulunmuyor. 

Yani parti kapatılmadı, bugün Mısır'da seçim yapılsa Hürriyet ve Adalet Partisi teknik olarak seçime girebilir. Ancak partinin bağlı olduğu teşkilatın mal varlıklarına el konulması, tüm siyasi kurmaylarının tutuklu bulunması nedeniyle Mısır'da darbe yönetiminin 3 Temmuz sonrası İhvan'a yönelik uyguladığı tasfiye operasyonu tüm şiddetiyle devam ediyor. 

Bundan sonraki adımda Hürriyet ve Adalet Partisi de kapatılabilir, parti kapatılmasa bile siyasi olarak tüm faaliyetlerinin sekteye uğratıldığını kesinlikle söyleyebiliriz.