LAHEY (İHA) -
Bosna-Hersek'teki iç savaş sırasında Bosnalı Sırpların askeri lideri olan 69 yaşındaki Mladiç,
1992-1995 Saraybosna kuşatmasının ve Srebrenica katliamının sorumlusu olmakla suçlanıyor. 1992-95 olaylarında 200 bin Müslüman ve Hırvat ölürken, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en fazla insanın öldürüldüğü olay olan 1995'teki Srebrenica katliamında yaklaşık 8 bin Müslüman öldürülmüştü. 15 yıldan fazla süredir saklanan Mladic, geçen hafta Sırbistan'da yakalanarak dün Lahey'deki Scheveningen hapishanesine getirildi. Mladiç, soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş kurallarının ihlalinden yargılanacak.

Eski BM Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Serge Brammertz, bugün düzenlediği basın toplantısında, "Mladiç'in yakalanması, hiç kimsenin işlediği suçların cezasız kalmayacağını bir kere daha gösterdi" dedi. Mahkemenin görevini bitirmesine çok az kaldığını belirten Savcı Serge Brammertz, hala yakalanamayan Hırvatistan'daki Sırp politik lideri Goran Hadziç'i ima ederek, "Bugün, dava açılanlardan sadece birisi kaçak durumda bulunuyor" dedi.

Uluslararası toplum ve Sırbistan'ın Mladiç'in yakalanmasında kilit rolleri olduğunu belirten Brammertz, Mladiç için, "Savaş zamanında en güçlü askeri figürdü. Uluslararası toplumun vicdanını şoke eden olaylarla suçlanıyor" ifadelerini kullandı.

Mladiç, Sırbistan'dan Hollanda'ya iade edilmemek için sağlık koşulunun elverişsizliğini iddia etmişti. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi uzman asistanı John Hockins ise, Mladiç'in sağlığının duruşmalara çıkmasına uygun olup olmadığına hakimlerin karar vereceğini ifade ederek, "Benim görevim tutuklulara en iyi şekilde bakmak ve Mladiç'e de elimizden gelen en iyi imkanları sağlayacağız" dedi.