Lahey'de eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde görülen duruşmada söz alan, Bosna Savaşı sırasında BM Barış Gücü adına bölgede görev yapan David Harland, tanık olduklarını anlattı. 

Savaş döneminde Mladiç'le bir çok kez görüşen Harland, eski Sırp generalin Srebrenitsa Soykırımı'ndan önce bölgede bulunan Bosnalıları öldürmekle tehdit ettiğini söyledi. 

Savcıların en önemli tanıkları arasında yer alan Harland, Mladiç'le görüşmelerine ilişkin, ''Önce sakince dinleyerek notlar alıyordu, ardından kızgın bir şekilde konuşarak Bosnalı Müslümanları ve BM'yi tehdit ediyordu'' değerlendirmesinde bulundu. 

Harland, Sırp tutsakları serbest bırakmadığı için Müslümanlara kızan Mladiç'in, Srebrenitsa, Zepa ve Goraze'de yaşayan, çocuklar hariç herkesi öldürmekle tehdit ettiğini kaydetti. 

16 yıl aradan sonra geçen sene mayıs ayında tutuklanarak Lahey'e getirilen Mladiç'in önceki günkü duruşmasında ise, 1992 yılında gerçekleştirilen ve yaklaşık 200 Müslüman ile Hırvat'ın öldürüldüğü katliamda babasını ve amcasını kaybeden Bosnalı Elvedin Pasiç dinlenmişti. 

Mladiç, 1990'lı yılların başında yaşanan Bosna Savaşı sırasında sivillere karşı suç işlemek, Srebrenitsa katliamında soykırım yapmak ve binlerce masum sivili öldürtmek gibi suçlardan yargılanıyor. 

Hazırlanan iddianamede binlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan Mladiç, ayrıca bölgede etnik temizlik yapmakla suçlanıyor. 

Geçen sene görülen ilk duruşmasında suçlamaları red ederek, iddialara ''ülkemi ve milletimi korudum'' şeklinde cevap veren Mladiç, Lahey'deki Scheveningen Hapishanesi'nde kalıyor.