Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, "göstericilerin öldürülmesi" suçlamasıyla yargılandığı davada savunma yaptı. Kahire'nin doğusundaki Polis Akademisi Mahkeme salonunda gerçekleşen duruşmada söz alan Mübarek, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti.

 "İftira", "zalimane karalama" ve "haksız teşhire" maruz kaldığını iddia eden Mübarek, "Göstericilerin öldürülmesi ya da kan akıtılmasını kesinlikle emretmedim" diyerek, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi. Mübarek, 2011'de yaşanan 25 Ocak olayları hakkında, "Din tüccarları Ocak olayları sırasında barışçıl gösteriyi şiddet olaylarına dönüştürdü" iddiasında bulundu.

TAHRİR GÖSTERİLERİ SIRASINDA SÖYLEDİKLERİNİ TEKRARLADI

İstifasına giden sürece değinen Mübarek, "2011 Eylül 'ünde yönetimin barışçıl olarak intikali için açık bir plan sundum" ifadelerini kullandı. Savunmasında daha önce Tahrir gösterileri sırasında kullandığı iki cümleyi yeniden tekrarlayan Mübarek, "Tarih benim ve başkaları için lehimizde ve aleyhimizde olan şeyleri yazacaktır. Mısır, hem hayat hem de ölüm yeridir" diye konuştu.

 Mübarek şöyle devam etti: "Hüsnü Mübarek, ömrünü vatanı savunmak uğruna harcamıştır. Mısırlıların kanını dökmek göstericileri öldürme emrini vermemiştir."

27 EYLÜL'E ERTELENDİ

Mübarek'in savunmasının ardından Kahire Ceza Mahkemesi, bir sonraki oturumu 27 Eylül'e erteledi. Mübarek, 2 oğlu ve dönemin İçişleri Bakanı Habib el-Adili ile 6 yardımcısı, 25 Ocak 2011'deki halk ayaklanması sırasında göstericileri öldürme emri vermekle suçlanıyor.