İngiltere'yi sarsan telekulak skandalında adı geçen önemli isimler bugün Parlamento'da ifade veriyor. TSİ 16.30'da Rupert Murdoch skandalla ilgili soruları yanıtlamaya başladı. Halen devam eden soruşturmada şu ana dek Murdoch şunlar söyledi:

Telekulak kurbanlarından özür dileyen Murdoch, "Hayatımın en aciz günü" dedi. Medya patronu, kaybolduktan altı ay sonra cesedi bulunan 13 yaşındaki Milly Dowler'ın da telefonunun dinlendiğini öğrendiğinde "şoke olduğunu, dehşete düştüğünü ve utandığını" söyledi.

'GAZETEYİ UTANDIĞIMIZ İÇİN KAPATTIK'
Murdoch, News of the World'ü 'utandıkları için kapattıklarını' iddia etti ama ortaya çıkan fiaskodan sorumlu olmadığını, güvendiği insanların sorumlu olduğunu söyledi.

"Brooks, Hinton ve diğerlerinin skandala karıştığına dair bir bilgim olmamasına rağmen iddialardan dolayı istifaları kabul ettim" diyen Murdoch, "adalete karışmak benim işim değil" diye konuştu.

'YANLIŞ YÖNLENDİRİLDİM'

Dünya çapında pek çok gazete ve televizyonun sahibi olan Murdoch, kendisine bağlı haber kurumlarının etik konular hakkında daha fazla düşünmesi gerektiğini söyledi. Yanlış yönlendirildiğini iddia eden Murdoch çalışanlarını, "53 bine yakın çalışanım var; hepsi işlerinde harika, ahlaklı ve profesyonel insanlar" sözleriyle savundu.

Murdoch,11 Eylül saldırılarının kurbanlarının telefon mesajlarının takip edildiği konusundaki bir soruya, "buna dair bir kanıt yok" cevabını verdi.

EMNİYET MÜDÜRÜ DE SORGULANDI
Rupert Murdoch'dan önce de Londra Emniyet Müdürü Paul Stephenson soruları yanıtladı.

Stephenson, yanlış bir şey yapmadığını, Londra emniyet müdürü olarak görev başına geldiğinde telefon dinlemelerle ilgili süregiden polis soruşturmasının yetersiz olduğunu düşünmesi için bir neden olmadığını söyledi. Soruşturmanın bir parçası olmamasına rağmen neden istifa ettiği sorusuna cevaben Stephenson, telekulak skandalıyla ilişkili olduğuna dair "dikkat dağıtıcı" hikayeler nedeniyle istifa etmek zorunda kaldığını söyledi.

Eski Emniyet Müdürü, görev başına geldiğinde telefon dinleme skandalının gündemdeki öncelikli konular arasında yer almadığını da ekledi.

Stephenson, medya devi Rupert Murdoch'un, polis tarafından telekulak skandalı için sorgulanan eski yöneticilerinden Neil Wallis'i danışmanı olarak işe aldığı için eleştirilere hedef olmuştu.Stephenson'ın yine Wallis'in danışmanlığını yaptığı lüks bir kaplıcada ücretsiz tedavi gördüğü de ortaya çıkmıştı.

SIRADA OĞUL MURDOCH VE BROOKS VAR
Rupert Murdoch'ın Avrupa'daki iştiraklerden sorumlu oğlu James ve İngiltere'deki gazetelerin üst düzey yöneticisi Rebekah Brooksm da İngiliz milletvekillerinin telefon dinleme ve polise rüşvet skandalıyla ilgili sorularını yanıtlayacak.

ntvmsnbc ve Ajansla