Mısır’da mahkeme, şimdiki Cumhurbaşkanı Sisi liderliğinde 2013 yılında yapılan darbe ile görevinden uzaklaştırılan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yargılandığı ‘İttihadiye olayları’ davasında kararını açıkladı. Mursi, 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mursi'nin cezası 2012'nin Aralık ayında Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde gerçekleşen olaylarda protestocuları öldürmeye teşvik' suçlamasından verildi. Mahkeme heyeti aynı davada Mursi'ye yöneltilen 'kasten adam öldürme ve silah bulundurma' suçlamalarında eski Cumhurbaşkanı'nı suçsuz buldu.

Muhammed Mursi'nin savunma heyeti, mahkemenin kararını siyasi bir karar olarak niteledi.

Sıkı güvenlik önlemleri

Sisi liderliğindeki darbe sonucu görevinden uzaklaştırılan, hapse atılan ve hakkında açılan beş ayrı davadan yargılanan Muhammed Mursi, duruşmanın yapıldığı mahkeme salonuna sıkı güvenlik önlemleri altında getirildi.

Eski Cumhurbaşkanı ve 14 sanık, ‘İttihadiye olayları’ davasında ‘2012’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı önündeki gösterilerde protestocuları öldürmeye teşvik etmekle’ suçlanıyordu.

'Sisi yargıyı kullanıyor'

3 Temmuz 2013’deki darbenin ardından yasa dışı ilan edilen ve faaliyetleri yasaklanarak mal varlılarına el konan Müslüman Kardeşler Teşkilatı bir açıklama yayınlayarak, Sisi’nin yargıyı kullandığını belirtti.

Müslüman kardeşler, açıklamasında "Devrimcilerin azminin kırılması için beyhude bir çaba olarak yargı, Mursi tarafından temsil edilen halkın meşruiyetine karşı bir silah olarak kullanılıyor" dedi.

Açıklamada, "Askeri çetenin yargıyı kullanmakta ısrar etmesi ateşin üzerine daha çok benzin döküyor ve halkın öfke ateşini alevlendiriyor" denildi. Teşkilatın açıklaması şöyle devam etti:

"Askeri çetenin artan gösteriler ve barışçıl halk direnişini engellemekte başarısız kalmasının ardından Mısır devrimi hassas bir dönemden geçiyor. Askeri çete tüm baskı, öldürme ve işkence taktiklerini kullanarak ülkeyi artan bir kaosun içerisine sokmaya başladı."

Müslüman Kardeşler'den gösteri çağrısı

İhvan, açıklamada, rejime bağlı yargıçların halkın iradesini baskı altında tutmaya ve halkın haklarını gasp etmeye devam etmeleri halinde ülkenin karanlık bir tünele gireceği uyarısı yaptı.

Müslüman Kardeşler, Mısır halkına Salı gününden başlayarak ülkenin tüm caddelerinde gösteri düzenleme çağrısı yaptı.

Eski Cumhurbaşkanı Mursi hakkında, 25 Ocak devrimi sırasında Vadi Natrun Hapishanesi'nden kaçmak, yargıya hakaret, Hamas’a istihbarat sağlamak ve Katar’a istihbarat sağlamak suçlamalarıyla açılan 4 ayrı davadan daha yargılanıyor.


Kaynak: Al Jazeera