Mısır’da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından demokrasiye geçiş sürecinde hayati önem taşıyan anayasa taslağı, ikinci turun sonunda yüzde 64 evet oyuyla kabul edildi. Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin siyasi köklerinin ait olduğu İslamcı hareket Müslüman Kardeşler, resmi olmayan sonuçlara dayanarak zafer ilan etti. Anayasa yazımı sürecinde dışlandıklarını öne süren sol ve liberal görüşlü muhalefet sonuca itiraz ediyor.
 Müslüman Kardeşler’in siyasi örgütlenmesi Özgürlük ve Adalet Partisi, anayasanın kabul edilmesini ‘istikrarı tekrar kurmak için bir diyalog başlatma adına tarihi fırsat’ olarak değerlendirdi.
 Mısır’ı kutuplaştıran tartışma sonucunda, referanduma katılım oranı cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin çok altında kalarak yüzde 32’yi geçemedi. Bu katılım oranı anayasayla ilgili meşruiyet tartışmalarını da körükledi. Muhalefet ayrıca ilk turu 15 Aralık’ta, ikinci turu önceki gün gerçekleştirilen referandumda geniş çapta usülsüzlük yapıldığını öne sürdü.

Kutuplaşma artacak
 Temsiliyeti gücü en yüksek olan muhalif grup Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin sözcüsü Halid Davut “Sonuçları sorguluyoruz. Bu sonucun Mısır halkının gerçek arzusunu yansıttığını düşünmüyoruz” açıklamasını yaptı. Davut, oy verme işlemine engel olan sandık görevlileri gibi tespit edilen usulsüzlükler hakkında muhalefetin itiraz dilekçesi yazacağını belirtti. Resmi sonuçların bugün ilan edilmesi bekleniyor.
 Resmi sonuçların ilan edilmesiyle yürürlüğe girecek anayasanın, Mursi’nin kendisine yargı dokunulmazlığı sağlayan kararnamesiyle neden olduğu kutuplaşmayı artırabileceği yorumları yapılıyor.

Genel seçim kapıda
 Cumhurbaşkanın meclisin alt kanadı için genel seçim çağrısında bulunmasıyla da Mısırlılar Şubat 2011’de Mübarek’in devrilmesinden bu yana dördüncü kez sandığa gidecek. Muhalefet de itirazları kabul edilmezse genel seçimler için hazırlanacaklarını duyurdu. Ulusal Kurtuluş Cephesi’nden Abdül Gaffer Şukr da Kahire’de düzenlediği basın toplantısında “Mücadeleye devam edeceğiz. Referandum yolun sonu değil. Sadece ayrı bir çarpışma” dedi.
 
İslami diktatörlük uyarısı
Muhalefetin referandumda usulsüzlük yapıldığı iddiaları Batılı güçlerden destek gördü. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle “Mısır’dan gelen haberler beni endişelendiriyor. Yeni anayasa ancak kabul edilme sürecine hiçbir eleştiri getirilemeyecekse kabul edilebilir. Usulsüzlük iddiaları hızlı, şeffaf ve kararlı bir şekilde soruşturulmalı” dedi. Ekonomisi dış yardımlara bağlı olan Mısır’a bir ‘uyarı’ da ABD’den geldi. Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ilena Ros-Lehtinen “Referandum sonucu Mısır halkı için bir yenilgi. Otokratik bir rejimin İslami diktatörlükle takas edilmesini kabul edemeyiz” dedi.