Hakaret karikatürleriyle Müslümanların büyük tepkisine neden olan Danimarka'da Müslümanlar için zafer sayılabilecek bir gelişme yaşandı. Geçtiğimiz ocak ayında Müslümanlara ettiği ağır hakaretlerle gündeme gelen Danimarkalı milletvekili Jesper Langballe'nin 'dokunulmazlığı' bugün parlamentoda yapılan görüşmelerden sonra kaldırıldı. Bu gelişmeyle birlikte Danimarka tarihinde ilk kez bir milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılmış oldu. Aşırı sağ görüşlerin merkezi olan Danimarka Halk Partisi'nin (DF) bir üyesi olan Langballe önümüzdeki günlerde Danimarka yüksek yargısı tarafından 'ırkçılık' suçlamasıyla yargılanacak.

Jesper Langballe ocak ayında Berlingske Tidende gazetesinde yayınlanan bir yorumunda, "Müslüman aileler kızlarını öldürüyor, dayı ve amcalarının tecavüz etmesine göz yumuyor." demiş ve başta Danimarka'daki Müslüman kamuoyu olmak üzere birçok kesimden tepki almıştı. Bu gelişmeler üzerine harekete geçen Danimarka Başsavcılığı, bu sözlerin 'ırkçılık' kapsamına girdiğine karar vererek Danimarka Parlamentosu'ndan milletvekilinin 'dokunulmazlığının' düşürülmesini istemişti. Konu dünparlamentoda görüşüldü ve oylamaya katılan milletvekillerinin tamamı Jesper Langbelle'nin dokunulmazlığının kaldırılmasına 'evet' oyu verdi. Daha önce oylamada 'evet' oyu kullanacağını açıklayan Danimarka Halk Partisi ise oylamaya katılmadı.

Eski bir papaz olan Langballe'nin dokunulmazlığının kaldırılması Danimarka'da büyük bir etki meydana getirdi. Ülkedeki Müslüman kamuoyu haberi sevinçle karşılarken Türk kökenli Danimarkalı milletvekillerinden Özlem Çekiç, gelişmeyi, Danimarka demokrasisi için bir zafer olarak değerlendirdi. Oylamada 'evet' oyu kullanan milletvekillerinden biri olan Çekiç, oylamanın ardından Zaman'a yaptığı açıklamada, "Çok mutluyum. Bugün Danimarka demokrasisi için tarihi bir gün. Langballe'nin dokunulmazlığının kaldırılması Danimarka için gurur verici bir gelişme." dedi. Çekiç, kararın Danimarka'da demokratik sistemlerin ne kadar düzgün çalıştığının bir göstergesi olduğunu ifade etti.




Zaman