Kuzey Ege Bölge Valisi Nasos Yiakalis, Limnos Belediye Başkanı Antonis Chatzidiamantis, eski Midilli Belediye Başkanları Agia Paraskevi, Alekos Evangelinos, Kuzey Ege Birlikleri Başkan Yardımcısı Pantelis Paterellis, eski Thermi Belediye Başkanı Kostas Frangapoulos ve Midilli Ticaret Odası Başkanı Thrasos Kalogridis'ten oluşan Midilli Adası heyeti; İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Ankara Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ile Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven de yer aldı. İki ülke arasındaki dostluğu ticarete taşımak isteyen heyet, vize sorunun ortadan kalkması yönünde ortak kanaat bildirdi.

"BUNA ÇOCUKLAR BİLE İNANMAZ"
Yunanistana karşı sıcak olduklarını belirten Demirtaş ise, "Yaşanan ekonomik kriz dolasıyla her zamankinden daha fazla birlikte olmaya ticaret yapmaya hazırız. Yunanistan'a izin verin. Hep beraber onlarca imzalı başvuru yaptık, yeşil pasaporta izin verildi.

Ticaret önemli bir şekilde arttı. Yunanistan'ın turizm ve ticareti geliştirmekten başka bir şansı yok. Yeniden sanayi kuramazsınız. Ben bir Yunanlı kadar Yunanistan ekonomisini biliyorum. Başka türlü şansı yok. AB'nin vereceği yardımlarla kalıcı ve güvenli ekonomi sağlanamaz. Onun için mutlaka vize konusunun çözülmesi gerekiyor. AB sürekli sorun çıkartıyor. AB Delegasyonu Başkanı Jean-Maurice Ripert ile bu konuda konuştum. Türkiye'den yüzde seksen göç olduğunu, bu yüzden vize verilemediğini söyledi. Buna çocuklar bile inanmaz. Fransız olduğu için Fransızlığının gereğini yaptı bize" dedi.

Eski Midilli Belediye Başkanı Alekos Evangelinos, iki dost ülkenin birlikte varolma mücadelesi için biraraya geldiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yunanıstan aynı zamanda sosyal krize neden olan bir ekonomik krizin başladığı bir dönemde, Ege denizinde barış içinde birlikte var olmasının bu krizi aşmamızda bize yardımcı olacağının güçlü inancıyla buradayız. Türkiye-Yunanistan iş dünyasını büyük bir memnuniyetle izliyoruz. Biz de kendi açımızdan bu yolun muhafaza edilmesi için her türlü şeyi yaparız. Midilli'nin çok iyi bir otel altyapısı var. Çok kaliteli tarım ürünlerine sahip. Tatiliniz için ne zaman isterseniz bekleriz."

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, tatil teklifi konusunda, "Limanda 4 metre derinliğinde bir rıhtımınız varsa mutlaka gelirim" dedi. Yunanistan'ın Bodrum'da vize ofisi açması konusunda ise Demirtaş, "Bu ne sağlayacak? Bodrum'da kalacak, İzmir'e gelmeyecek" açıklamasında bulundu.


İHA